Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък

Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък

Сезон 2013 в мотоциклетния спорт у нас започва този уикенд. За първи път след 7-годишно прекъсване, на мотополигона „Порой“ в Поморие на 24 март от 11 ч. ще се проведе първият кръг от Европейския шампионат по мотокрос в класовете 65сс и 85 сс, като успоредно ще бъде даден старт на първия кръг на Източно европейския шампионат в класовете МХ1, МХ2 и МХ. Повече от 100 състезатели ще вземат участие в двете прояви, като българите са около 60. За първи път има представители от Албания, а се очакват над 50 пилота на възраст от 8 до 14 години още от България, Румъния, Молдова, Унгария, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Гърция, Турция и Македония.

Трасето край морския град е уникално, то е единственото у нас с пясъчна почва. Освен това климатът позволява то да се използва целогодишно. Възстановяването на съоръжението е погълнало около 300 000 лв, сподели кметът на община Поморие Иван Алексиев. В плановете на местното ръководство е заложено и провеждането на нощно състезание по мотокрос, както го правят богаташите в Катар. Заместник-председателят на общинския съвет на града Неделчо Стайков, който бивш мото състезател, разкри, че е факт готов работен проект, който чака само фаза финансиране. Амбицията е той да бъде реализиран през следващата година или най-късно през 2015 г.

Другата добра новина от мотоциклетизма е растящата му популярност в нашата страна. След Поморие идва ред на Сливен и Асеновград, които в края на юни за първи път ще бъдат домакини на международни състезания. Това стана ясно още на пресконференцията в Пресклуб „България“, в която участие взеха: Румен Петков – председател на „Гран при България“, Богдан Николов – председател на БФ Мотоциклетизъм, Иван Алексиев – кмет на Поморие, и Неделчо Стайков – заместник-председател на общинския съвет в крайморския град.

Корпоративна търговска банка пък е спасила родния мотоциклетизъм от ликвидацията, на която го обрече бившият финансов министър Симеон Дянков. Това съобщи на срещата с медиите днес шефът на организационния комитет „Гран При България“ Румен Петков. Родната федерация беше заплашена с изключване от Европейския мотоциклетен съюз и Световната федерация, след като не плати таксите за международните стартове през 2012 г. у нас,  въпреки поетото обещание от страна на правителството. Банката на Цветан Василев е платила таксите за лиценза, еврошампионатите от миналата година, както и за 5-те европейски старта у нас през тази година. За дължимите суми от световните шампионати (през 2013 г. те са три – MX1 и MX2 през април в Севлиево и MX3 в Троян през май),  е постигнато разсрочване, поясни президентът на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов.

Сходни публикации

title="Троян ще бъде домакин на източноевропейския шампионат по мотокрос"
Троян ще бъде домакин на източноевропейския шампионат по мотокрос
Български триумф на кроса в Хасково след скандали
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти
Голямото каране!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*