6D Helmets – революция в защита на главата с каска?

6D Helmets – революция в защита на главата с каска?

Революционна конструкция на мотоциклетни каски предложи наскоро фирмата 6D Helmets и те вече влизат в серийно производство във фабриката Factory Connection Race Shop в град Корона, Калифорния. В дъното на разработката са двама инженери с огромен стаж в областта на мотоспорта – Боб Уебър и Робърт Ресинжър, които работят по проекта си вече над две години.

Съвременните мотоциклетни каски са оптимизирани за удари с висока скорост, но когато ударът не е много силен, подплатата на каската – Energy-Absorbing Foam Liner – EPS, не успява да се деформира и може да предаде доста силна ударна енергия на черепа на мотоциклетиста. Това може да предизвика многобройни слаби мозъчни сътресения, които по-нататък ще създадат сериозни здравословни проблеми, особенно сред ендуро-състезателите и мотокросаджиите, които често получават удари при по-ниски скорости.

Каските 6D Helmets имат особен вид пълнеж, включващ т.н. „насочено навсякъде окачване“ – Omni-Directional Suspension – ODS, между външната част на каската и поглъщащия слой EPS. Това са 27 демпфера, прилични на пясъчни часовници, направени от две конусообразни половинки от двете страни на гумената основа, разположени симетрично по повърхноста на EPS-а.

Според данни на 6D Helmets, по време на удар с 7 км/ч, главата в новата каска ще получи ускорение от само 48g-е вместо 78g-е в досегашните каски. За възрастен човек нивото на силата за мозъчно сътресение е около 60g. При 15 км/ч плюсът е отново на страната на новата каска – 97g против 127g.

ODS-демпферите могат да се движат в три направления и имат шест степени на свобода, откъдето идва и името на новата система каски – 6D (Dimensions). Освен погасяването на директните удари, каската осигурява допълнителна защита при плъзгащи удари, като намалява енергията на ъгловите ускорения, които биха могли да завъртят мозъка в черепа. Досегашните каски не се сертифицират в тази посока въобще.

Повсеместното използване на карбон и кевлар в каските 6D Helmets е с цел намаляване на масата, заради усложнената конструкция. Производителят обещава да задържи теглото на каската в рамките на килограм и половина, което на този етап е малко височък показател, особенно за мотокроса. Каските влизат в продажба в Щатите следващия месец при единична цена от 750 долара, но засега само във вариант за ендуро и мотокрос. Подготвя се и вариант за общо ползване, както и такива за сноуборд и колоездачи.

източник: auto-press.net

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*