Honda демонстрира интелигентни комуникации за коли и мотори във Виена

Honda демонстрира интелигентни комуникации за коли и мотори във Виена

Безопасността, околната среда и комфорта са с предимство в подхода на Honda за интелигентни транспортни системи (ITS).

Honda Motor Co. Ltd. ще участва в световния конгрес за ITS от 22 до 26 октомври във Виена. Там ще се демонстрира начинът, по който превозните средства на компанията могат да общуват както помежду си, така и с пътната инфраструктура, за да се подобрят безопасността на движението, околната среда, комфорта и удобството на водача и пътниците. На 19-ия конгрес във Виена, посетителите ще могат да получат актуална информация за дейността на Honda в Европа, Япония и САЩ в областта на ITS. Участниците в конгреса ще могат също и да изпробват екипирани с ITS Honda Insight и мотоциклет Honda NC700X. Те ще участват съвместно с Car2Car и консорциума Testfeld Telematic в демонстрации около Виена.

Показване на приложения за безопасност, околна среда и комфорт

На щанда си Honda ще покаже технологии и превозни средства, които обхващат три тематични цели – безопасни ITS, зелени ITS и ITS за комфорт.

Безопасност

Зоната за безопасност на Honda обхваща комуникацията на превозните средства 2-X за коли и мотоциклети. Това е начин за контакт между превозните средства на пътя, като станциите ITS предоставят информация за трафика, опасности или време за светването на светофарите. Симулациите за безопасност, базирани на европейския проект DRIVE C2X, ще бъдат показани от Hond aсъс симулатор на автомобил и симулатор на мотоциклет.

На щанда на Honda ще бъде демонстрирана иновативна система за задно виждане на мотоциклети, допълнена с нови технологии за наблюдение.

Околна среда

В областта на опазването на околната среда Honda показва нова система за наблюдение и за прогнозиране на потенциални задръствания на пътя.

Ще бъдат показани и устройството Honda Co-generation и системата Honda Smart Home.Последната е система, с която всеки може у дома си да зарежда автомобили с електрическо задвижване или с водородни клетки.

Комфорт

В областта на комфорта може да се видят Honda Internavi LINC и Honda Link за информация за трафика в реално време.

Демонстрационно шофиране в реалния трафик на Виена

Извън конгреса участниците ще могат да направят обиколка, като се възползват от ITS, шофирайки в трафика на Виена. Автомобили Honda Insight ще се движат в колоните от различи марки коли, като ще комуникират за местоположението си и динамиката на шофиране не само една с друга, но и със станциите ITS край пътя. Това ще им помогне да получат различни съобщения от превозните средства, например за оптималната скорост, за да хванат зелена светлина на светофара, предупредителни сигнали за: повреден автомобил отпред, ремонти по пътя, опасно място, задръстване пред вас и предупреждение за лошо време.

Друга демонстрация за безопасност е предупреждението на шофьора и мотоциклетиста с Honda NC700X, оборудван с ITS, че има опасност от превозно средство да пресечепътя ви или е паркирано така, че се забелязва трудно. Лидер в мотоциклетната безопасност

Като най-голям производител на мотоциклети в света, Honda ще покаже своята пионерна технология за безопасност, свързваща байковете. Honda се присъедини към консорциума за комуникации Car2Car в Европа през 2005 г., като работи специално върху бъдещето на мотоциклетите като свързани превозни средства. През 1999 г. Honda стана първата автомобилна компания, която свърза колите и мотоциклетите с ASV2 – проектът Advanced Safety Vehicle, който се грижи за безопасността на шофьора и ездача на мотоциклета. През 2008 г. Honda направи първата демонстрация в Европа, като приложи тази система в мотоциклета Honda GL1800 GoldWing, в рамките на Car2Car Communication Consortium. След тази демонстрация Honda разви системата за предупреждение на мотоциклетиста, като я нарече „Интерфейс човек – машина“ (Human-Machine-Interface), за да може тя да функционира в по-компактни машини като NC700X.

Указание за приближаващи мотоциклети (MAI)

С Motorcycle Approaching Indication (MAI) или Указанието за приближаващи мотоциклети, Honda работи като част от съвместните демонстрации Car2Car. Според Европейското проучване на инциденти с мотоциклети MAIDS, повечето произшествия с мотористи са причинени от другото превозно средство, чийто водач не е видял приближаващия се байк. Свързващата система между мотоциклет и автомобил предоставя навременни предупреждения за водачите и на двете превозни средства. Стандартизираният обмен на данни изпраща междумрежови съобщения, които съдържат идентификатор за мотоциклети. Така получаващият съобщението водач на автомобила може да идентифицира насрещното превозно средство като мотоциклет и да вземе предпазни мерки. Най-често срещаните инциденти са с превозни средства на Т-образни кръстовища. За първи път идентифицирането бе демонстрирано през 2008 г. Втората опасност е на ляв завой. Как се стига до това бе демонстрирано в района на Обайда в Токио през 2010 г., при което превозното средство завива наляво и пресича пътя на приближаващия мотоциклет. Третата възможна катастрофа е с превозни средства, които идват от противоположни посоки и се демонстрира съвместно с Car2Car и TT Consortium Cooperative Mobility във Виена.

Подходът на Honda към ITS
Honda подписа Меморандум за разбирателство с други производители на превозни средства да направи своята технология ITS реалност в близкото бъдеще. Съвместните проекти, в които Honda участва в Европа, Япония и САЩ, вече са доказали потенциала на ITS за свързването на мобилността, трафика, задръстванията и околната среда с безопасното шофиране. Естествено, Honda е изцяло ангажирана със системите за свързване, които ще се поставят на мотоциклетите. Те са революция в мотоциклетизма и Honda се гордее да бъде лидер в това начинание.

Сходни публикации

title="Рали Дакар: Три машини Honda в Топ 10"
Рали Дакар: Три машини Honda в Топ 10
2014 Honda Grom 125 – първо каране
Honda представи новия круизър Valkyrie
Три обновени модели Honda – Gold Wing F6C, CB1100 EX и CB1100 Release
2013 EICMA: Honda представи 13 нови и ъпгрейдвани мотоциклети


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*