„Загорка“ АД призовава – „Карай трезво“

„Загорка“ АД призовава – „Карай трезво“

Водещата пивоварна компания „Загорка“ АД представи днес информационна кампания за шофиране без употреба на алкохол под мотото „Карай трезво“.

Към тази кампания могат да се включат и мотоциклетистите. Инициативата се организира за първи път и нейната основна цел е да образова неопитните и млади шофьори и мотористи (18-24 г.) за вредното влияние и рисковете от консумацията на алкохол зад волана на колата или върху седлото на мотоциклета . Чрез кампанията пивоварната се стреми да установи по достъпен начин диалог с младите хора по проблема за управление след употреба на алкохол. „Карай трезво“ е израз на социално отговорното отношение на „Загорка“ АД към проблемите на обществото и е провокирана от целите, поставени в националната стратегия на МС за подобряване безопасността на движението по пътищата за периода 2011 – 2020 год. и негативните последствия от ПТП. За посланици на инициативата са привлечени младите автомобилни състезатели – Мануела Костадинова и Пламен Стайков.

Кампанията ще се развие до края на годината в партньорство със Съюза на българските автомобилисти (СБА). В рамките на сътрудничеството „Загорка“ АД предоставя на шофьорските школи на СБА в София специално разработени по темата обучителни материали и разпространява в мрежата им в цялата страна информационна брошура. Към каузата се присъединяват и Асоциацията за квалификация на инструкторите в България (АКАБ).

Освен това „Загорка“ АД организира събитие, което нагледно да покаже чрез специална кола-симулатор какво се случва с управлението на автомобила при екстремни условия на пътя и как реакциите ни се повлияват при консумация на алкохол. Симулацията ще бъде на 27 октомври (събота) от 11.00 до 16.00 часа на полигона на Учебно-технически център СБА-Младост, в ж.к. Младост 3, срещу блок 353.

Кампанията не случайно е насочена към младите и неопитни шофьори и мотоциклетисти. Официалната статистика  на МВР сочи, че водачите с опит по-малък от 2 години причиняват около 25 % от всички ПТП годишно, а тези на възраст между 18-24 години са причина за 21,4% от пътните инциденти. Статистиката показва още, че през последните 10 години в България са станали 4141 тежки ПТП по причина на алкохол, в които са ранени 5242 човека и загинали 525 души. При концентрация на алкохол в кръвта от 0.2 до 0.5‰ опасността водачът да катастрофира е 2 пъти по-голяма, отколкото в трезво състояние. При концентрация от 0.5 до 0.8‰, опасността става 5 пъти по-голяма, при стойности от 0.8 до 1.2‰ – 10 пъти по-голяма, а при над 1.2‰ – рискът е 25 пъти по-голям.

С всички планирани дейности в своята кампания, „Загорка“ АД призовава всички шофьори и мотоциклетисти да бъдат отговорни и трезви в преценките си на пътя, да спазват правилата за движение, регламентираната скорост и да не консумират алкохол преди и по време на управление на автомобил или мотор.

Сходни публикации

title="Как да не ни снимат камерите за скорост (видео)"
Как да не ни снимат камерите за скорост (видео)
Новият шампион в MotoGP: Сбъднах мечтата си
FIM представя мототуризма в Европарламента
Вижте видео от първата международна обиколка Gold Wing в България
Моторист пада, след като забърсва странично огледало (видео)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*