В Япония – срещу катастрофата с мобифон

В Япония – срещу катастрофата с мобифон

Японските застрахователни компании Sompo Japan Insurance Inc и Nipponkoa Insurance Co са платили разработката на специално приложение /ап/ за смартфони, което може да помогне избягването на катастрофа или пък да се установи виновника за нея. Приложението е безплатно и работи със специална док-станция на смартфона, която се монтира на таблото.

Програмата ползва камерата на телефона за определяне разстоянието до предния автомобил, както и GPS-приемника на смартфона за определяне скороста на колата. В случай на потенциална опасност, програмата предупреждава шофьора със звуков сигнал.

Приложението използва акселерометъра на смартфона за фиксиране на резки спирания и удари. Програмата работи и като видеорегистратор, като записва кратките интервали преди и след удара.

Подобна система разработва и General Motors, която ползва помоща на Wi-Fi сигнала, издаван от смартфоните. Благодарение на него колата може автоматично да намалява скоростта си за да се избегне удар.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти
Супер масово нощно каране на мотори в София!

  1. Автоматичното намаляване на скоростта ще е от доста голяма полза, особено за България, където доста катастрофи стават заради превишаване на скоростта. А и може да разширят разговорите по мобилен докато караш 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*