Шуменец спечели дело за пет лева за мотоциклетен данък

Шуменец спечели дело за пет лева за мотоциклетен данък

Шуменец заведе и спечели дело в местния Административен съд, след като общината поиска от него да плати 5 лв. данък за мотоциклет, какъвто той никога не е притежавал. Освен това от кметството му били начислили и 7,58 лв. лихва върху задължението, което му се води от 2001 г. насам.

Румен Д. Н., на 50 години, получил акта за установено задължение през април т.г. и първо го оспорил пред диреакцията за местни данъци и такси в общината. Бил много изненадан, защото никога не бил купувал или пък притежавал мотоциклет марка „Gilera“ и затова подал жалба. Общинските чиновници обаче били категорични, че дължи парите.

Шуменецът не се отказал и подал жалба в съда през юли. Там си платил чинно 10 лв. такса за завеждане на делото.

Веднага след лятната съдебна ваканция спорът бил разгледан и преди ден съдийката Христина Димитрова се произнесла, че Румен не дължи никакви пет лева на общината.

За да докаже, че не е имал подобно превозно средство, мъжът представил и две удостоверния от КАТ-Шумен, издадени през юли и втори път през септември за още по-голяма достоверност. От Пътна полиция удостоверили, че на негово име никога не е имало регистриран мотоциклет „Gilera“. Затова съдът отменил акта за данъчно задължение. Ако не е доволна от решението, общината има 14 дни да обжалва пред Върховния административен съд.

В крайна сметка гражданинът е платил за спечеленото дело около 18 лева с всички такси, а общината е търсила от него 12,58 лв. Румен обаче запази „честта си“, коментират негови приятели. Целият процес обаче струва доста повече на държавата и съдебната система като време и разходи, включително и за хартията.

Сходни публикации

title="Мотори борци, самбисти и джудисти"
Мотори борци, самбисти и джудисти
Уникално: Моторист кара с газови кошове
Kакво се случва, когато полицай спира мотоциклетист в мъгла (видео)
Овен vs. моторист – Видео
Кинолегендите и техните мотори (снимки)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*