Любители на двете гуми напълниха болниците

Любители на двете гуми напълниха болниците

Приемаме все повече столичани, паднали от колелата си, докато се връщали от пазар или от работа. Скача и броят на пострадалите, придвижвали се с мотор из столицата.

Обяснението е логично – в топлото време все по-често се ползва транспортът на две гуми. Затова и с около 30-40% се е увеличил броят на получилите травми през юни, юли и август спрямо предходните месеци.

„Само за три дни през травматологичните ни кабинети минават средно по 600 души. Сред тях има и много пациенти с травми от велосипеди и мотопеди. Приемаме и млади, и стари“, каза д-р Стоян Сопотенски, шеф на спешната хирургия в „Пирогов“. Точни данни за жертвите на този тип транспорт в института няма.

С около 40% повече са пациентите с травми от колело или мотор през летните месеци, сочи регистърът на столичната болница „Вита“. Оттам припомниха, че според данни на Световната здравна организация инцидентите с мотоциклети са втората най-често срещана причина за пътнотранспортни произшествия след колите, като делът на пострадалите заема между 9% и 35% в различните държави.

Най-често мотористите си докарват травми на раменете, коленете, подбедриците, глезените и ръцете. А велосипедистите – на раменете, ръцете и главата. Инцидентите с моторни превозни средства са също така причина за около 50% от случаите на гръбначни наранявания, добавиха от „Вита“.

„Да, и ние имаме много такива пострадали“, каза и доц. Бойко Коруков, шеф на столичната университетска болница „Царица Йоанна“-ИСУЛ. А от „Токуда“ съобщиха, че при тях такива пациенти пристигали за плановото лечение – за подмяна на стави и т. н.

Сходни публикации

title="Мотори борци, самбисти и джудисти"
Мотори борци, самбисти и джудисти
Младеж загина при нелегални състезания с мотоциклети в Атина
18-годишен издъхна след катастрофа, карал бясно бракуван мотор
Млада жена е ударила мотоциклетист
38 годишен моторист с опасност за живота


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*