По-малко загинали при катастрофи с мотоциклети

По-малко загинали при катастрофи с мотоциклети

Намаление на броя на загиналите при пътно транспортни произшествия с мотоциклети, отчетоха от „Пътна полиция“ – СДВР.

Статистическите данни на столичната пътна полиция , сравнен със същия период за 2011 година, сочат, че двама моточиклетисти са загинали при тежки ПТП от началото на 2012 г. до средата на месец юли, при четирима за същия период на миналата година, според статистиката на столичната пътна полиция. Сериозните пътни инциденти обаче остават почти еднакви – 76, срещу 78.

Анализът на специалистите показва, че половината от този тип катастрофи са причинени от водачите на двуколесните возила. Нарушителите най-често отнемат предимство или преминават на червен сигнал на светофара, коментират служителите на реда. Основното нарушение на всички водачи на моторни превозни средства в столицата е точно това.

За съжаление не намаляват пътните инциденти между мотоциклетисти и пешеходци, както и велосипедисти и пешеходци, коментират от пътната полиция. През сравнявания период по вина на мотоциклетисти са станали 56 такива инциденти срещу 64 за тази година.

Почти всеки месец по това време на годината в центъра на София стават по два-три пътни инцидента, с участието на автомобили, чиито пътници отварят вратата и в тях се блъскат мотоциклетисти и велосипедисти. Като цяло, обаче, през тази година се наблюдава по-голяма толерантност от страна на водачите на автомобили по отношение на мотоциклетистите, съобщават от столичния КАТ. Те отново апелират водачите на двуколесни возила да бъдат особено внимателни , когато минават покрай спрели автомобили, в които има пътници.

От началото на тази година до настоящия момент са проверени около 770 мотоциклетисти спрямо 326 за предходната година. Наказаните за различни нарушения водачи на двуколесните возила са 139, при 38 за миналата година. Най-често мотоциклетистите са санкционирани за неправоспособност, управление без гражданска отговорност, без регистрация, неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно. Голяма част от тях се движат неправилно по пътното платно, преминават на червен сигнал на светофара или не се съобразяват със завиващите пред тях надясно автомобили.

От началото на месеца пътни полицаи са засекли и трима мотористи, управлявали возилата в нетрезво състояние.

Двама пострадали само за вчера

Двама мотоциклетисти са пострадали при пътни инциденти само във вчерашния ден.

Първият е възникнал снощи около 18.00 ч. на кръстовището на бул. „Рожен” с ул. „Балко Нейков”. Л.а. „Опел Астра”, управляван от 20-годишния Р.С. при ляв завой блъснал насрещно движещия се в права посока мотоциклет „Ямаха Маджести”. При катастрофата е ранен 19-годишният водач на двуколесното возило, който се оказал неправоспособен. Настанен е в болница с множество контузии.

При втория инцидент е пострадало 15-годишно момче, което също е настанено в болница. Снощи след 20 часа в Банкя л.а. „Ситроен”, шофиран от 51-годишната М.К., се движел по ул. „Варна” към бул. „Стефан Стамболов” и се е ударил с мотоциклет, управляван от непълнолетно момче. Причините за инцидента са идентични – дамата е отнела предимството на мотоциклетиста. Водачите не са употребили алкохол, установили полицейските служители, посетили местопроизшествието. Младежът е неправоспособен и управлява мотора с подменена регистрационна табела, показала проверката. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Сходни публикации

title="Моторист-беглец с опит да се измъкне от КАТ"
Моторист-беглец с опит да се измъкне от КАТ
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Мотори борци, самбисти и джудисти
Най-големият мото фестивал в Европа ще тресе Австрия
Мото протест „Без камиони през почивните дни“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*