Правителството погреба мотоспорта

Правителството погреба мотоспорта

От 7 юни състезателите ни на практика са със спрени права и нямат право да участват в европейски и световни първенства, България е изхвърлена от участие в европейските и световни шампионати. Ще ни отнемат домакинството на най-големите първенства и да бъдем осъдени за 5 милиона евро от ФИМ за неизплатени задължения. Причината – неизпълнените обещания от правителството за изплащане на таксите за световното и европейското първенство във ФИМ.

Председателят на организационния комитет за Гран При на България Румен Петков каза: „Мотоциклетизма е най-бързо развиващия се спорт в България. Имаме 30 трасета, от които три са номер 1 в света, 86 клуба, над 1000 картотекирани състезатели.  От април месец чакаме от Министерство на финансите очакваме отговор дали ще бъдат преведени парите за таксите. Няма отговор. Нито „да”, нито „не”. По-добре е ужасен край, отколкото ужас безкрай. Министър Симеон Дянков беше в Севлиево и обеща лично на шефа на комисия мотокрос към ФИМ д-р Волфганг Сръб, че ще преведе сумата. Дори поиска график за следващите три години какви състезания ще има у нас. Във ФИМ не могат да си представят лъжец от такъв мащаб като Дянков. Той не може да разбере какви хора лъже, защото те не са свързани само с мотоспорта. Той работи против България, тъй като те ни имат доверие. Така български властник не е лъгал чужденци в цялата история на България. Това правителство ликвидира мотоспорта. Ликвидира и младите състезатели, които сега ще тръгнат да се състезават за други страни – Белгия, Холандия, Франция, Турция, Гърция. И ще живеят там. Български ще останат само фамилиите им. В правителството нямат изобщо представа колко пари са похарчени за тяхното развитие…”
По одобрен проект за домакинства на Гран при сме успели да внесем едва 400 000 лв., но трябват още пари и таксата към международните институции – 950 хиляди евро.

На пресконференцията присъстваха и трима от младите пилоти – Ангел Караньотов, Георги Гочев и Антонио Тодоров. Те също изразиха недоволството си от действията на правителството. Те, както и други пилоти, които не бяха на пресконференцията не могат да търпят създалата се ситуация.  Председателят на БФМ Богдан Николов каза: „Взех кредит от 680 000 лв., заложих цялото си имущество и така платих за финала по фристайл в София и една част от задълженията от миналата година. Вече няма какво да залагам. Ако не бяха тези задължения, щях да се махна от тука. Щях да взема ето тези момчета, да отида в една хубава страна и те да се състезават там, без да мислят за нищо друго.
Богдан Николов успя с хиляди молби и лични връзки да отложи изхвърлянето ни от шампионатите на ФИМ от 28 май за 7 юни. В четвъртък миналата седмица той праща ново писмо да ни забавят още малко, и да не спират от участие през уикенда в Португалия състезателя ни Петър Петров. Така отървахме срама.

В следващите материали предлагаме хронологията на събитията, гневното писмо от промоутъра Youtstream.
Предлагаме и пресинформацията, която ни бе предоставена от БФ по мотоциклетизъм:

В писмо от 24.05.2012 на промоутъра Ютстрийм, собственик на правата за световните и европейски шампионати по мотокрос и супермото, адресирано до:

Г-н Румен Петков – Председател на Организационния комитет за GRAND PRIX BULGARIA
Г-н Богдан Николов – Председател на УС на БФМ
Г-н Бойко Борисов – Министър Председател на Република България
Г-н Симеон Дянков – Министър на Финансите
Г-н Свилен Нейков – Министър на Физическото Възпитание и Спорта

Ни информират официално, че ако до 28 май 2012г България  не покрие своите финансови задължения към промоутъра, ще ни бъде заведено дело съгласно условията на договорите за домакинства на световните шампионати по мотокрос и супермото в България за 2012.

Ще бъдат отменени оставащите два световни шампионата по мотокрос и супермото (24 юни и 26 август). България няма да бъде включвана в никакви бъдещи календари като домакин на световни и европейски шампионати по мотокрос и супермото. Няма да бъде допуснат до участие нито един български състезател, както в оставащите кръгове, така и в следващите години в европейски и световни шампионати. Сумата, за която ще бъде осъдена България, е близо 5 000 000 евро, която включва дължимите такси и неустойки по договорите за Grand Prix Bulgaria.

Оставащата сума, която България дължи за такси за провеждането на световните шампионати по мотокрос и супермото през 2012 година, възлиза на 920 000 евро.  На 23.11.2011 година, БФМ е внесла проект съгласно Наредба Н-1 на МФВС за домакинства през 2012 година. В проекта са приложени всички необходими документи съгласно горепосочената наредба удостоверяващи домакинствата през 2012. Проектът е одобрен и по личното разпореждане на премиера Борисов са изплатени частично 200 000 евро. България вече проведе два световни шампионата по мотокрос в класовете МХ1-2-3 през април и май.

След многократна кореспонденция с Министерство на финансите и Министерство на спорта, ние все още не можем да дадем положителен или отрицателен отговор, както на промоутъра така и на нашите състезатели, относно тяхното бъдеще.
На база изключително високия авторитет, който България изгради през последните 10 години чрез своите домакинства и европейски шампиони и по молба на председателя на Организационния комитет г-н Румен Петков и УС на БФМ, крайният срок, даден от промоутъра – 28 май, се отлага вече няколко пъти, като последният официално даден ни срок бе 7 юни 2012 г.

Нехайството на Държавата към едно от най успешните поколения в мотоциклетния спорт залага на карта съдбата на единствения български участник в световния шампионат по мотокрос – Петър Петров, европейските шампиони по супермото от 2011 година и водачи във временното класиране за 2012 година, Ангел Караньотов, Александър Георгиев, Георги Гочев и Хакан Халми.

Всички знаем, че сме в Олимпийска година. Разделението което се прави в България на олимпийски и неолимпийски спортове не е полезно за самия спорт. Нормално е да се подпомагат спортове, които имат постигнати високи резултати и чрез които се издига авторитетът на България в целия свят, независимо от това дали са олимпийски или не. Автомобилният и мотоциклетният спорт са едни от най-гледаните спортове в света. Популярността на Михаел Шумахер или Валентино Роси не е по-малка от тази на олимпийските шампиони. Те не са по-малко шампиони от тях въпреки че не са олимпийски спорт.

Въпреки всичко Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) е член на Международния олимпийски комитет (МОК) и е получила признание и сертификат още през далечната 2000 година по време на 111-тата сесия на Генералната Асамблея на МОК в Сидни, Австралия. Но дори и това се подминава с лека ръка от българските институции, отговарящи за спорта и неговото развитие.

Държавата е на път да погребе един от най-бързо развиващите се спортове с най-високи резултати през последните години. Съдбата на българските състезатели е основен приоритет в нашата работа и така ще бъде и занапред.

Сходни публикации

title="Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък"
Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък
Троян ще бъде домакин на източноевропейския шампионат по мотокрос
Български триумф на кроса в Хасково след скандали
Побеснял мотор
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти
Голямото каране!

  1. Жоро каза:

    След като 20 години ЛАПАХА безочливо от тази федерация, Боцко и Румчо накрая се о*раха напълно. Но видиш ли наглостта продължава и питат – Кой ми с*а в гащите?! Истината е, че мотоциклетният спорт се срина тотално. Успехите, които постоянно цитират от овяхналата ни федерация са мними. Нивото на световният мотоспорт е на десетилетия пред това, което показват най-добрите ни състезатели от всички дисциплини. Факт, който е добре известен на всички, които познават материята мотоспорт. Проблемът на този спорт в България тръгва от ръководството му. Когато един екип не работи добре се сменя ръководителят, а не се търсят косвени оправдания! Много жалко за всичките таланти, които имаме и за верните фенове на този иначе изключително мъжки и зрелищен спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*