Рокерски диспут за костницата в Батак

Рокерски диспут за костницата в Батак

Рокери от Пловдив и София са в идеологическа война заради храма „Света Неделя“ в Батак. Членовете на мотоклуба „Велика България“ са твърдо убедени, че църквата трябва да остане паметник на културата. Пловдивските братя на вятъра застават плътно зад митрополит Николай. Двете групи ще се срещнат в Батак на 12-ти май, за да изложат подкрепата си за противоположни каузи.

И двете рокерски братства застъпват родолюбиви позиции. От „Велика България“ твърдят, че заличаването на костницата като паметник на културата е поредният опит да се подмени българската история. Те настояват
държавата да опази паметта на загиналите по време на Баташкото клане.

Марин Маринов – вицепрезидент на мотоклуб „Велика България“ – София:
– Нямаме нищо против църквата. Просто искаме да покажем, че има родолюбиви българи, които милеят за всичко българско. Костницата в Батак е единственият музей, който е останал от Априлското въстание.

И рокерите от пловдиския „Вагабонд`с“ милеят за България, но застъпват подчертано христолюбива теза. Според тях няма нищо нередно в град като Батак да има два действащи храма.

Малено Галев – лидер на мотоклуб „Вагабонд`с“ – Пловдив: – Направиха в Родопите на 5 къщи по една джамия. Защо в Батак да няма две църкви?

Малено отхвърля и позицията на експертите, които порицаха промените
в храма.

Малено Галев: – Експертите да се изявяват, когато построят църква. Това си е имот на църквата. Все едно някой да дойде да ми отнеме къщата. Как ще стане!?

Двете мотобратства смятат да се появят едновременно в Батак на 12-ти май. Заявяват и сходен брой мотористи – по 100, които ще паркират край храма „Света Неделя“. Лидерите са убедени, че до сблъсъци няма да се стигне, защото всички милеят за България по свой собствен начин. Полицията не се предоверява на тази настройка и в Батак родолюбивите рокери ще бъдат под дискретна охрана.

Зареждане…

Сходни публикации

title="Голям купон сътвориха Калашниците на Побит камък"
Голям купон сътвориха Калашниците на Побит камък
10 банди забиват мото-рок феста Побит камък
Стотици мощни мотори преминаха през центъра на Казанлък
Мото клуб „Атрокс“ Панагюрище откри клубната си къща
КАТ и мотористите с успех от съвместната работа


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*