Внесено предложение за увеличаване на наказанието при причиняване на смърт

Внесено предложение за увеличаване на наказанието при причиняване на смърт

С лишаване от свобода от 3 до 10 години да се наказва причиняването на смърт на пътя предвиждат готвени промени в Наказателния кодекс. Строгата мярка ще се прилага  в особено тежки случаи, когато правилата за движение са нарушени умишлено и това е довело до фатални последици. Това обясни на брифинг в парламента председателят на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност Анастас Анастасов, предаде Агенция „Фокус”.

В предложението фигурира още завишаване на наказателната отговорност, когато пътнотранспортното произшествие е причинено от неправоспособен водач или е извършено на пешеходна пътека.

„Все по-често пешеходци, голяма част от които деца, намират смъртта си на пътя като пълноправни участници в движението“, коментира Анастасов.“Броят на убитите на пешеходна пътека се е увеличава тревожно и по тази причина се налага да се въведат по-строги законови разпоредби, регламентиращи наказанията на нарушителите“.

Няма да се допуска споразумение между прокуратурата и обвинено лице за всяко престъпление, с което е причинена смърт.

При споразумения, одобрени от съда, често роднини и родители на убития разбират за сключените уговорки постфактум, понякога по пощата получават само известие, че делото е прекратено заради сключено споразумение, отбеляза Анастасов. Така засегнатата страна била и изолирана от процеса и от събирането и предоставянето на доказателства.

Според обсъжданите текстове не бива да се допуска споразумение не само в изрично посочените случаи, но и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт, като по този начин се избягва възможността за смекчаване на наказателната репресия спрямо лицата, извършили деяние с такъв тежък резултат.

„Искаме да въздействаме превантивно, тъй като Наказателният кодекс е крайната фаза“, подчерта Анастас Анастасов

През последните години е налице увеличаване на броя на пътнотранспортните произшествия със загинали и ранени по вина на неправоспособни шофьори и такива с недостатъчен опит. От 2005 г. до 2008 г. загиналите по вина на такива водачи за година са се увеличили от 75 на 124, а ранените – от 917 на 1022. През 2009 г. са загинали 92 души (10,2% от общо загиналите по вина на водачи) и са ранени 814 (9,4%). Починалите при пътнотранспортни произшествия по вина на неправоспособни водачи, са 2,3 пъти повече от тези, по вина на водачи, употребили алкохол.

През 2010 г. и 2011 г. има известно задържане и намаление на аварийността поради неправоспособност и недостатъчен опит на водачи, според справка на Отдел „Пътна полиция” при ГД „Охранителна полиция”.

Сходни публикации

title="Край на фишовете от мобилни камери на КАТ"
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*