Екслузивно за феновете на мотори – Томас Хааке от Meshuggah

Екслузивно за феновете на мотори – Томас Хааке от Meshuggah

За феновете си Meshuggah са най-зверската и ненормална банда на света. Шведите са известни в метъл средите със супер комплексната си музика, съчетаваща умопомрачителна техничност, math rock елементи, странното темпо на експерименталния джаз и бруталността на thrash metal-a. Създадена преди повече от 25 години групата не спира да разбива границите на представите ни за метъл музика с 7 студийни албума, редица EP-та, компилации и умопомрачителни лайв шоута. На 23 март тази година, шведската петорка ще издаде и осмия си албум, носещ титаничното заглавие “Koloss”. Самата група ни предупреждава, че “Koloss” e 54-минутно брутално метъл изживяване, непрепоръчително за хора със слаби сърца.

Екстремни в своята музика, носители на няколко награди за метал жанр-а, легенди сред българските фенове, Meshuggah идват в София на 3-ти юни за Loud Festival 2012. Барабанистът на взривоопасната група Томас Хааке даде ексклузивно интервю за MOTO.BG и феновете на мотори.

Нека първо да поговорим за участието ви на Loud festival 2012. Това ще е първото ви посещение в България, нали?
Да, за пръв път ще сме в България. Винаги се вълнуваме да посетим нови държави и да се срещнем с феновете. Наистина е страхотно, защото на практика продаваме албумите си там, но не сме се срещали с почитателите. Нямаме търпение да разтърсим фест-а.

Свирили ли сте в някоя от нашите съседки – Гърция, Турция, Сърбия или Румъния…
Е, не си спомням. Обикновено изобщо нямам спомен за държавите, в които сме били. Мисля си, че сме били в Румъния и шоуто беше голямо.

Развълнувани ли сте от предстоящото мега метъл събитие?
Определено да. Тези метъл концерти са това, което обичаме да правим и за това сме дошли. Правилните хора, на правилното място винаги правят нещо незабравимо. Надяваме се да видим много метал фенове.

Какво са очакванията ви за вашия ден, в който излизате на една сцена с Annihilator и Slayer?
Ами… трудно е да имаш каквито и да е очаквания и ние дори не знаем какво ни чака. Надяваме се само да направим жестоко шоу и всички да се накефят. След като всички, които са там се чувстват добре – и ние се чувстваме добре. Ще дадем всичко от себе си.

Това беше и следващия ми въпрос. Какво обещавате на феновете по време на Loud Festival 2012?
Винаги е трудно да обещаеш нещо, но мога да кажа, че исрено се надяваме да направим нещо, което феновете да оценят и запомнят за дълго, дълго време.

Като Meshuggah вие сте група, която успява да слее death metal, trash, progressive и jazz.  Определено не сте хора, които мислят в рамка. Извън сцената имате ли други екстремни хобита, за които феновете не знаят?
Хахаха… не…не … Когато започнеш да свирип като дете – това е твое хоби. После, когато порастнеш, осъзнаваш, че искаш с това да си изкарваш хляба. Така че хобито сега е наша работа. Не мисля, че имаме някакви екстремни страсти, които да влияят на музиката ни, като убиване на животни …. шегувам се. Обичам да ходя за риба от време на време, но това е всичко. Не го приемам за нещо екстремно.

Екслузивно за феновете на мотори - Томас Хааке от Meshuggah 01

Едно птиченце ми каза, че обичаш моторите. Караш ли?
Да, наистина харесвам мотори, но в момента не карам. Продадох байка си миналата есен, преди около 6 месеца, де. С всички тези събития и фестивали през лятото и пътуването… не ми остава много време. Странното е, че отново усещам сърбежа в ръцете и може би ще си купя нов. Проблемът е времето, което имаме в Швеция – сезонът е прекалено кратък, а работата – прекалено много.

Може би е добра идея да се сдобиеш с нов мотор и през зимните месеци да отпрашиш към по-топла страна
Тази идея ми харесва! Точно това искам да правя – да намеря местенци и просто да карам.

Какъв беше последния ти мотор – марка, модел?
Ами, беше… хм… нещо голямо, V-twin. Но в никакъв случай Harley. Това е прекалено скъп мотор, а не си струва парите. Няма много смисъл да имам супер скъпата машина за по-малко от 3 месеца в годината…

Правилно ли да разбирам, че ти си по-скоро чопърист?
О, да! Чопърите… големите машини. Имал съм Yamaha, Kawasaki, но никога Harley.

Независимо дали сега караш или не, най-важното е, че си сбъднал мечтата, която много хора имат – работата да е тяхно хоби.
ДА! Това много ме радва. Когато правиш онова, което обичаш, винаги се получава страхотно. Не ме разбирай погрешно обаче – и ние сме изморяваме от свиренето, от концертите, от пътуванията, но въпреки всичко много мечтаят за това, което ние сме постигнали.

В групата си вече от 22 години. Какво те зарежда с енерги, за да продължиш да си така екплозивен на сцената?
Е, мисля си, че това е какво всъщност е метъл-а. Ето какво искам да кажа – винаги, когато видим феновете си по концерти, знаем за какво сме дошли. Всички метъл фенове… знаеш, че това значи много за нас, агресията, бунта, макар че не сме толкова агресивни хора по принцип, но все пак, чувството, когато искаш да нариташ здраво някого… Всичко трябва да е заедно – музиката и визуалните въприятия – когато хората се забавляват докато чуват и виждат това, за което искат. Не е важно дали ще изсвирим всички песни правилно, а да дадем всичко на което сме способни на сцената и феновете да се накефят.

Екслузивно за феновете на мотори - Томас Хааке от Meshuggah

Емоцията и крайното изживяване са важните за фест-а. Публиката не е сбирщина учители по музика, които да оценяват всяка изсвирена нота…
Да. Ето точно за това говоря. Е, винаги има някои пичове, които стоят като статуи, с кръстосани ръце и те гледат странно и се опитват да изкарат колко тъпо е всичко. Но както ти каза, важно е крайното метал чувство, което остава и което всъщност ние обичаме. Всеки греши и не сме дошли, за да заковем всяка песен до последния тон.

Един труден въпрос. Можеш ли да ни разкривш тайна, която не си споделял в други интервюта?
Ами….хм…. не мисля че трябва. Нали тайните са за това, да се пазят. Я, да помисля…. нее, не мога да ти кажа това….

Благодаря ти за отделеното време и за това, че отговори на по-личните въпроси.
Няма проблем. Всъщност беше готино, защото всички интервюта са на практика еднакви – какво ще е новото парче, как записахте албума… Това интервю ми хареса 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*