Предлагани промени в закона предвиждат затвор за причиняване на смърт на пътя

Предлагани промени в закона предвиждат затвор за причиняване на смърт на пътя

Промени в Наказателния кодекс, предлагани от народни представители от ГЕРБ предвиждатт наказание със затвор за шофьорите, причинили по непредпазливост смърт на пътя.

В предложението се съдържа още идеята с лишаване от свобода да бъдат наказвани и водачите, които карат с превишена скорост, минат на червен светофар или карат без шофьорска книжка.

Шефът на вътрешната комисия в Народното събрание Анастас Анастасов представи поправките в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс по време на дискусия в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Така направените промени няма да дават възможност да се преминава към по-леко наказание, особено в случаите на лишаване от свобода.

„Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия в България, и то с най-тежкия резултат, това е агресивното поведение на пътя и превишената скорост”, коментира Анастасов и добави, че няма проблем към тези квалифициращи състави да бъде добавено и превишаване на скоростта с 50 км/ч. над разрешената в даден участък от пътя.

Предвижда се също внасянето на предложение за налагане на забрана за напускане на страната на заподозрени или обвиняеми в причиняване на смърт на пътя.

България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходни пътеки, съобщи по-рано в понеделник председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Сходни публикации

title="Край на фишовете от мобилни камери на КАТ"
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*