Американци разработиха евтини спирачни дискове от композит

Американци разработиха евтини спирачни дискове от композит

Днешните спирачни механизми от композитни материали са доста скъпи, което ограничава употребата до спортни автомобили от висок клас и мотоциклети. Учени от Политехническия институт на Нюйоркския университет и мичиганската компания REL обаче са на път да променят това.

Те твърдят, че са разработили дискове от алуминиеви композити, чиято цена ще ги направи достъпни за всеки. Новите ротори не само се произвеждат значително по-лесно от сегашните, а и тежат с 60% по-малко от изцяло металните си аналози при три пъти по-ниско износване.

Революционните спирачни дискове са изработени от метална матрица, подсилена с керамични нишки. Съставът на композита може да се променя в различните зони на ротора, които са подложени на по-високо или по-ниско натоварване и нагряване. Така се намалява вътрешното напрежение между различните звена на конструкцията.

Учените не издават повече конкретни подробности за технологията, но вече са изчислили, че замяната на традиционните спирачни дискове с техните веднага би намалило теглото на който и да било автомобил с 13.6 кг. REL вече продава вариант за мотоциклет и тества готови прототипи за автомобили, чийто сериен вариант трябва да бъде готов догодина.

Сходни публикации

title="За първи път каска с head-up дисплей от Reevu"
За първи път каска с head-up дисплей от Reevu
Култовите каски на Icon за 2013
Екипировката на OJ в магазин, в София
Ричард Хамънд разказва за мото екипировката
За ползата от мотоциклетната каска


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*