2012 Yamaha YZF-R1

2012 Yamaha YZF-R1

С настъпването на 2012 година не виждаме много промени по обичаната от мнозина Yamaha R1-ца. Най-важното обаче е, че новият модел е с 6-етапна система за тракшън контрол, включваща система, която предотвратява вдигането на предница. Мотоциклетът е с рестилизирана предница и по-дълъг и мек заден амортисьор. Промените са прекалено малко, за да можем да сравним мотора с истинските супербайкове като BMW S1000RR, Aprilia RSV4 и Kawasaki ZX-10 на пистата, но със сигурност е по-добър шосеен мотоциклет. Той е бърз, плавен и удобен, а сега и с подоберена система за сигурност, която работи безотказно.

Двигател
Със своя напречен колянов вал и неправилна форма, 998 кубиковия, четирицилиндров редови двигателят е почти лишен от вибрации, въпреки ръмжащия звук от ауспуха. Мотоциклетът има равномерно подаване на мощност като при електрически двигател, рева на V-twin и падането на обороти като при двуталтов. Това е бунт на противоречията и изглежда или се примиряваме с него или не. Мощността му не е голяма във високите обороти и скоростта идва най-вече от ускорението при завоите и лекотата, с която може да навием газта, колкото и да ни е неудобно. Опитаме ли се да дадем газ на R1-цата като на нормален четирицилиндров редови, ще се движим болезнено бавно. Най-често трябва да сме с една предавка по-нагоре, за да получим желаното. Накратко казано, мотоциклетът има много дълга първа предавка, така че можем да използваме долната предавка повече от нормалното.

Каране и управление
Сравнена с днешните 1000 кубикови супербайкове, Yamaha R1 е голяма и тежка. Оборудвана е с консервативно окачване и стандартни спортни гуми. Ако сложим едни сликове и пипнем малко окачването тук-там, моторът ще бъде подлудяващо бърз. На писта ще покаже своето срещу конкуренцията, но ще се измъчи на скоростната права. С този мотор може лесно да караме бързо или бавно, при това удобно, тъй като машината е снабдена с най-дългите и удобни стъпенки от всички мотори с работен обем от 1000 кубика.

Оборудване
Новата система за тракшън контрол е базирана на спортния мотоциклет на Yamaha в GP, но в малко по-орязана версия. Няма вграден жироскоп, а само сензори на предната и задна гума, за да се следи скоростта на колелата, но въпреки всичко системата работи забележително добре. В най-високия си, шести етап на контрол, тракшън системата е идеална за неблагоприятни условия и взъпрепятства неволното вдигане на предница. За каране на писта, можем да изключим системата чрез бутони, разположени на лявата ръчка като тя няма да ни се пречка при бързото каране, а само ще ни побутва, ако нещата съвсем излязат от контрол. Yamaha R1 има и три режима на каране, радиални спирачки, регулируемо окачване и др.

Качество и издръжливост
Качеството и издръжливостта на изработката са от най-високо ниво. Единствения проблем е в натрапчивия съединител. Въпреки това, всеки любител на R1 е свикнал с него.

Стойност
Цената на Yamaha R1 се е покачила от £9999 до почти £14,000 за последните 3 години, което го прави най-скъпия японски супербайк. Всъщност 9-те бона британски лири е цената на машината от първото си пускане през далечната 1998-ма, така че едно подобно завишаване на цените е в кръга на нормалното.

История на модела
1998 – Мотоциклетът Yamaha R1 е официално пуснат за пръв път
2000 – Промени в детайлите, включително 2 кг. намаляване на теглото и по-остри форми
2002 – Модел с ново шаси и инжекционна система
2004 – Модел с ауспух под седалката, нова шаси и повече мощност
2006 – Минимални промени, включително по-дълго междуосие.
2007 – Нов модел с четириклапанна глава на цилиндър, повече мощност, подобрена електроника, ново шаси и вид
2009 – Модел с напречен колянов вал и неправилна форма.
2012 – Обновена планка на коляновия вал, минимални промени и нова система за тракшън контрол

Други версии
Няма

Спецификации

Максимлана скорост 290 км/ч
Мощност 157.75 кн.с.
Въртящ момент 106.2 Nm
Тегло 206 кг.
Височина на седалката 835 мм.
Резервоар 18 л.
Работен обем 998 куб.см
Специдикации на двигателя 16 клапана, четирицилиндров, редови
Рама алуминиева рама с двоен алуминиев шарнир
Предно окачване изцяло регулируемо с 43 мм. обърната вилка
Задно окачване единичен амортисьор, изцяло регулируем
Предни спирачки 2 x 310 мм. диска с шестбутални спирачни апарати
Задни спирачки 220 мм. единиченд иск с еднобутален спирачен апарат
Предна гума 120/70 x 17
Задна гума 190/55 x 17

Сходни публикации

title="Регулируем тракшън контрол в мотоциклета 2012 Yamaha YZF-R1 "
Регулируем тракшън контрол в мотоциклета 2012 Yamaha YZF-R1
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
Ducati EXPO 2015 в България
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer
Harley-Davidson Road Glide за 2015 г. се появява с гръм и трясък


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*