Росен Плевнелиев е новият президент на България

Росен Плевнелиев е новият президент на България

Българският мотоциклетен портал е сайт за мотори. Има новини обаче, които са общозначими, засягат цялата страна и е редно да намерят място и сред мотористите. Чисто новинарски, цитирайки едни от водещите български медии съобщаваме, че Росен Плевнелиев е новият президент на България.

Кандидатите на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев и за вицепрезидент Маргарита Попова печелят днешния втори тур на президентските избори.

Плевнелиев печели 54,1% подкрепа срещу 45,9% за кандидата на БСП Ивайло Калфин, сочат данните от паралелното преброяване на „Алфа Рисърч“ при изпълнена 90% от извадката, съобщи по БНТ социологът Боряна Димитрова

В голяма степен смятаме, че финалните резултати са стабилизирани около тези числа, коментира тя.

Избирателната активност в страната е 47% – малко по-слаба от активността на първия тур, посочи социологът.

Плевнелиев печели с 53,7% на балотажа за президент, за него са гласували около 1 800 000 избиратели, съобщи по Нова телевизия социологът от МБМД Мирослава Радева.

Тя добави, че Ивайло Калфин е получил 46,3% от гласовете или той е подкрепен от 1 533 000 гласоподаватели.

Агенция „Фокус“ публикува коментарите на някои от водещите световни медии за победата на кандидата на управляващата партия Росен Плевнелиев.

„Гардиън”: Десен кандидат стана президент на България, разчиствайки пътя към реформи.
Бивш предприемач спечели балотажа на президентските избори в България, след като екзит половете показаха сигурна негова победа, а съперникът му от социалистическата партия се призна за победен, пише в-к „Гардиън”.

Победата на Росен Плевнелиев означава, че управляващата партия, Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), контролира всички основни постове, което отваря път за болезнени икономически реформи в страната със средна месечна заплата около 600 лв. и безработица от 11,7 %, докато корупцията остава проблем.
Плевнелиев получава около 54,8 % от гласовете при избирателна активност от 42 %, обявена от Централната избирателна комисия.

Официалните резултати трябва да бъдат представени в понеделник, но кандидатът от социалистите Калфин вече призна загубата си.
Въпреки че властта в страната с население 7,4 млн. души е предимно в ръцете на премиера и парламента, президентът на републиката е върховен главнокомандващ и има право да налага вето на законите и да подписва международни договори.

47-годишният Плевнелиев доби популярност със задвижването на няколко мащабни инфраструктурни проекта като министър на регионалното развитие и благоустройството в настоящия кабинет. Новият президент обещава да намали бюджетния дефицит и да търси улесняващи бизнеса решения.

„Чайна дейли”: Партията на българския премиер спечели и президентския пост
Българският премиер Бойко Борисов обяви победата на кандидата на неговата партия на втория тур на президентските избори с 54 % подкрепа, пише в-к „Чайна дейли”. Победата на Росен Плевнелиев заздравява контрола върху властта за Борисов преди парламентарните избори през 2013 г.

Разликата в гласовете спрямо кандидата на социалистите показва, че те се възстановяват от съкрушителната загуба през 2009 г. и вероятно ще бъдат основна опозиционна сила за управляващите от ГЕРБ на следващите избори.
„Приемаме доверието много отговорно, така че след две години да сме постигнали резултати”, заяви Борисов на пресконференция.

„От този момент може да очаквате … модерно управление и ускоряване на европейското развитие на България”, заяви Плевнелиев, след като Борисов даде думата „на новия президент”.

„РБК Дейли”: Българският премиер обяви Росен Плевнелиев за победител на президентските избори

Росен Плевнелиев, кандидат от управляващата партия ГЕРБ, удържа победа на втория тур на президентските избори в България, съобщи премиерът на страната Бойко Борисов, пише в-к „РБК Дейли”.

По думите на Борисов, бившият министър на регионалното развитие и благоустройството и вицепрезидентът Маргарита Попова събират около 54 % от гласовете. Така кандидатът на социалистите Ивайло Калфин губи балотажа на изборите.

„До днес Росен Плевнелиев и Маргарита Попова бяха мои министри. Сега в ръцете им е поверено ръководството на страната”, коментира Борисов.
На първия тур на изборите Плевнелиев водеше с 41 % от гласовете, а за Калфин бяха гласували 27 % от избирателите.

В хода на кандидат-президентската си кампания Плевнелиев обеща да намали бюджетния дефицит на България, да води политика на подкрепа за бизнеса и да подобри статуса на страната, която е една от най-слабите икономически държави в ЕС. С победата на кандидата на управляващите правителството ще получи „зелена светлина” за провеждането на тежки икономически реформи в страната, където безработицата достига 11,7 %.

„Корреспондент”: На президентските избори в България печели фаворитът на управляващите

На втория тур на президентските избори в България победител е представителят на управляващата консервативна партия Росен Плевнелиев, пише украинският в-к „Корреспондент”.

Според данни от екзит полове кандидатът на партията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) Росен Плевнелиев е събрал около 55 % от гласовете на избирателите. Кандидатът на социалистите Ивайло Калфин изостава с разлика от около 10 %. Калфин вече призна поражението си.

След обявяването на резултатите Плевнелиев заяви, че развитието на България изисква създаването на равни възможности за всички региони в страната. Новият президент ще встъпи в длъжност на 23 януари 2012 г.

Плевнелиев ще замени на поста Георги Първанов, бивш лидер на социалистическата партия, който спечели два петгодишни мандата на поста.

„Бостън глоуб”: Консерватор печели президентските избори в България
Кандидатът на управляващата консервативна партия в България спечели президентските избори, след като според екзит полове показаха, че той е победител от вота, като опонентът му от опозицията се призна за победен, пише в-к „Бостън глоуб”.
Според предварителните данни Росен Плевнелиев печели 54,8 % от вота, докато 45,2 % от гласоподавателите са гласували за Ивайло Калфин. Различни социологически проучвания показват подобни резултати.

Калфин се призна за победен след обявяването на предварителните резултати. „Резултатът е ясен – ние не спечелихме изборите”, коментира Калфин.

Въпреки че властта в България е предимно в ръцете на премиера и парламента, президентът на републиката е върховен главнокомандващ и има право да налага вето на законите и да подписва международни договори.

АФП: Технократът Росен Плевнелиев е новият президент на България
Росен Плевнелиев, десният кандидат, който спечели в неделя президенските избори, е технократ, който спечели широко одобрение като бивш министър на регионалното развитие и благоустройствотое твърдо решен да модернизира остарялата инфраструктура на страната, съобщава АФП.

47-годишният Плевнелиев, прагматичен и смирен, влезе в политиката преди две години от бизнеса със строително предприемачество, и стана най-одобрявания министър в десния кабинет на премиера Бойко Борисов.

Отворен към бизнеса, той избра слоган за президентската си кампания „Бие градим България”, правейки връзка с успешния си опит на министър в използването на европейски средства за стартирането на дългоотлагани проекти по строителството на магистрали.

Магистър по компютърни науки, Плевнелиев започва като аспирант в Българския институт по микротехнологии в Правец през 1989 г., но скоро започва свой строителен бизнес, като работи по множество проекти в България и Германия.

ИТАР-ТАСС: Росен Плевнелиев победи на втория тур на президентските избори в България
На втория тур на президентските избори в България победи кандидатът на управляващата партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) Росен Плевнелиев, за когото са гласували 55.3 % от избирателите. Неговият опонент, социалистът Ивайло Калфин, е получил 44.7 %. Това гласят данни, оповестени от социологическата агенция „Галъп”, цитирани от ИТАР-ТАСС.

„Таймс ъф Оман”: Урните в България са отворени за втория президентски и местен вот
Избирателните пунктове в България отвориха в 6.00 ч. местно време за втория тур на президентските и местни избори, които вероятно ще завършат с победа за управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ, пише в-к „Таймс оф Оман”.

Кандидатът на ГЕРБ за в по-голямата си част церемониален, но символично важен, президентски пост, бившият министър на благоустройството, 47-годишният Росен Плевнелиев, поведе в първия тур на изборите миналата седмица с внушителните 40.11 % от вота.

Конкурентът му е кандидатът на социалистическата партия, 47-годишният Ивайло Калфин, който спечели 28.96 % на първия тур.

Битката ще бъде трудна за социалистите, които искат да запазят контрола върху президентската институция след двата последователни мандата на Георги Първанов, който няма правото да се кандидатира отново.

Калфин вече успя да спечели подкрепата на партията на турското малцинство в страната.

Класиралият се на трето място независим кандидат, бившият еврокомисар Меглена Кунева, спечелила 14.0 %, отказа да насочи електората си към някой от кандидатите на балотажа.

Въпреки това, повечето анализатори очакват Плевнелиев да спечели.

„Вашингтон пост”: България провежда президентски избори
В неделя българите ще трябва да направят избор за президент между кандидата на управляващата дясноцентристка партия и бившия външен министър от Социалистическата партия, пише в. „Вашингтон пост”.

Докато по-голямата част от властта в България е разпределена между премиера и парламента, президентът на страната е върховен главнокомандващ на армията и може да налага вето върху закони и да подписва международни договори.

Първият тур на изборите миналата неделя изведе начело двама кандидати, Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, които обаче не успяха да съберат необходимите 50% подкрепа.

източници: агенция „Фокус“ и „Vesti.bg“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*