Вирус изтри 4200 справки от сайта на КАТ

Вирус изтри 4200 справки от сайта на КАТ

Интернет порталът за електронни справки в КАТ-София i-kat.org, чрез който онлайн се запазва ред за получаване на книжка и се проверява дали са готови актовете на водачите, цяла седмица е бил извън строя. Причината е компютърен вирус, вследствие на който информацията за направени справки започнала да се самоунищожава. Поради тази причина от 27 септември довчера гражданите не са били обслужвани.

„В момента сме овладели положението, ще опитаме до края на днешния ден (вчерашния – б.а.) да го пуснем отново, но ще видим дали технически е възможно това“, обясни началникът на КАТ Богдан Милчев в ранния следобед. Освен компютърния вирус, положението допълнително се усложнило и от факта, че служителят Жасмин Тачев, който обработвал заявките, пристигащи през сайта, се пенсионирал и едва след месец ще може да бъде назначен човек на негово място.

Проверка на в. „Монитор” показа, че около 15 часа сайтът беше пуснат отново. Заради проблема около 4200 заявки от шофьори не са били обработени, съобщи председателят на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

Технологията била такава, че всеки водач прави искане за справка на i-kat.org, след което администраторите го препращат към КАТ, откъдето вече връщат информация, и на следващия ден водачът я получава.

„Системата, чрез която обслужваме сайта, е от 80-те години и поне веднъж месечно имаме проблеми с нея”, обясниха от КАТ. Ръководството на столичната Пътна полиция посочи, че гражданите не са чакали повече от 30 минути за услуга и се надяват след пускането на сайта отново работата да стане още по-спокойна. Според експерти на ден между 600 и 800 столичани използват сайта, чрез който, освен да получат новото си свидетелство за правоуправление, без да чакат, могат още да запазят час за подмяна на книжка и получаване на наказателно постановление. От пускането на портала досега са били обслужени около 130 000 водачи.

Досиета на водачите, в които ще има информация за извършените от тях нарушения и оставащите им контролни точки, също ще бъде качвана в сайта на КАТ. Освен това се предвижда в портала да има обяснения за нужните документи и изисквания за смяна или изваждане на шофьорска книжка, съобщи председателят на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров, с помощта на когото беше разработен сайтът. Според него и сега има техническа възможност за изготвяне на справка за оставащите точки, но връзката с КАТ не е направена, защото по закон за тази информация се плаща такса от 3 лева.

Сходни публикации

title="Бъди мото мачо, но хитро"
Бъди мото мачо, но хитро
Шпагат върху скутери (и розов потник)
Мотори борци, самбисти и джудисти
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
Яка компилация от най-напечените моменти по време на рали (видео)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*