Трасето Горна Росица с нов световен приз

Трасето Горна Росица с нов световен приз

Най-доброто трасе в света „Горна Росица“ край град Севлиево получи нов приз от Международната мотоциклетна федерация (ФИМ) за мотополигон с най-добра инфраструктура в света, а през уикенда за трети път приема най-престижното състезание от календара на Европейския мотоциклетен съюз (УЕМ) – Европейската купа на нациите. Квалификациите са в събота от 14:30 часа, от 18 на площада в Севлиево е представянето на 18-те национални отбора, а официалните стартове и трите манша са от 13 часа в неделя. Премиерът Бойко Борисов пък ще награди в неделя победителите

Всяка държава участва с по един състезател в отделните класове МХ1, МХ2 и Open, като за България това са Николай Куманов (МХ1), Петър Петров (МХ2) и Николай Йовчев (Open). Най-опитният от тримата Куманов с усмивка обяви целта за попадане в Топ 3 през уикенда: „Радвам се, че и тази година съм част от българския отбор. Моя задача, като най-възрастен, е да стягам другите двама. Сега имаме най-реални шансове за успех. Пожелавам си Топ 3, доста още доста хляб трябва да изядем от фурната в Севлиево, но имаме реални шансове. Надявам се да сме здрави и да спечелим място в тройката“.

Йовчев и Петров също се обединиха около целта – Топ 3 в единствената отборна надпревара по мотокрос и се организира веднъж годишно на най-добрите трасета в Европа.

Лично председателят на комисия „Мотокрос и супермото“ към ФИМ – д-р Волфганг Сръб връчи на премиера Бойко Борисов писмото, с което полигона в Горна Росица се обявява като носител на пореден приз след обсъждане съвместно с промоутърите от „Ютстрийм“.

Сръб след това пред журналисти обяви на чист български: “Да! България и трасето край Севлиево е готова за е домакин и на Световната купа на нациите в следващите години. По традиция Българската федерация по мотоциклетизъм взима много награди в края на всяка година. За трасето в Севлиево, което години наред е номер едно като качество и организация, има още една и тя е за най-добра инфраструктура. Постижението на Организационния комитет за Гран при на България е невероятно, но още по-хубаво е това, че нивото не само се задържа, но и се вдига. Това развитие е уникално и много престижно“.

Доста похвали за председателя на Организационния комитет за Гран при на България Румен Петков и председателя на УС на БФМ Богдан Николов получиха пред спортния министър Свилен Нейков след срещата с Борисов от Винченцо Маци (президент на Европейския мотоциклетен съюз) и Джузепе Лонго (президент на „Ютстрийм“, държаща правата за организиране на световните шампионати по мотокрос и супермото).

“Рецептата за успех и толкова признание е много труд, воля и енергия. Труд на десетки хора, който остава невидим за обществото и така трябва да бъде. Също така много енергия и на общините. Също така работата на шефа на федерация Богдан Николов, който на срещата при министър-председателя Бойко Борисов беше окачествен от гостите ни като най-добрия и енергичен председател на мотоциклетна федерация в света. Има много работа и от страна на нашия организационен комитет и Правителството. Вече три български правителства разбират какво означава мотоциклетният спорт за България – часове наред реклама на страната ни като дестинация пред многомилионната телевизионна аудитороя. Няма друг спорт, който ни дава такива възможности като държава да пропагандираме майка България в най-добрата й светлина пред очите на милиарди зрители. Със самочувствие трябва да кажа, че мотоциклетизмът е спортът с най-динамично развиваща се география като развитие през последното десетилетие. Вече имаме над повече от 20 изградени трасета“, каза Румен Петков.

Сходни публикации

title="Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък"
Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък
Мотокрос: Айтос определи шампионите на България
Троян ще бъде домакин на източноевропейския шампионат по мотокрос
Отборна купа за България на шампионата по мотокрос в Хасково
Хасково приема предпоследния кръг на източноевропейския шампионат по мотокрос


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*