Поредица инициативи ще бъдат проведени в София по време на Европейската седмица на мобилността

Поредица инициативи ще бъдат проведени в София по време на Европейската седмица на мобилността

На 22 септември ключови улици и булеварди в центъра на София ще бъдат изцяло затворени за автомобили, съобщиха от Столична община. (вж. кои точно на картата на http://www.tix.bg/bg/Sofia/).

Инициативата е свързана с участието на града в Европейската седмица на мобилността, в която столицата се включва за втори път. През тази година акцентът ще бъде върху велосипедното движение и ходенето пеша.

С цел да се популязира придвижването без автомобил като част от инициативата се предлага и услугата “велоескорт”. Тя ще предлага на всеки, който се чувства несигурен да отиде на работа с колело експертна помощ. Специалистите ще набележат най-безопасното трасе от дома до работното Ви място и ще Ви придружат по него.

На 22 септември от НДК по улиците на града ще премине и велошествие, което ще завърши на пл. “Народно събрание”. Според статистиката на кметството през миналата година в инициативата са взели участие около 150 хил. души. „Заради затворения център тогава отчетохме спад на въглеродния двуокис с 80%, а на фините прахови частици с 20%“, пресметна зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Сходни публикации

title="Ахат разлюляха жълтите павета в деня на София"
Ахат разлюляха жълтите павета в деня на София
„Рок София” разтърси пл. Батенберг
Отбелязахме първият учебен ден в деня „Детска София”
С дискотека под звездите отбелязахме деня на „Модерна София”
Машина на времето – забравени мелодии в центъра на София


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*