Стартира общоевропейска акция срещу високата скорост на пътя

Стартира общоевропейска акция срещу високата скорост на пътя

Във всички европейски страни стартира специализирана акция срещу превишената скорост. Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС – TISPOL, ще продължи от 22 до 28 август, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Като член на TISPOL “Пътна полиция” в България организира засилен контрол на скоростта през периода. При осъществяване на проверките ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта, включително и мобилните и стационарни дигитални камери, фиксиращи нарушенията.

Данните сочат, че във всички европейски държави превишената скорост, както и неправилно избраната спрямо конкретните пътни условия, са основен фактор за тежките пътни произшествия и високия брой загинали и ранени. В България над 50% от загиналите при пътни злополуки по вина на водачи са загубили живота си в резултат на превишена и несъобразена скорост. Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост. В нея активно ще контролират скоростта и съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи в пограничните зони на двете страни.

При последната общоевропейска контролна операция, насочена срещу превишаването на скоростта, която се проведе в периода от 18 до 24 април т.г., в страната бяха регистрирани общо 9023 нарушения. 5221 от тях бяха засечени с автоматични технически средства. Виновните водачи бяха санкционирани по Закона за движението по пътищата.

Сходни публикации

title="Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата - 2011-2020г"
Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата – 2011-2020г
Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*