Безнаказани ли са мотористите по родните пътища?

Безнаказани ли са мотористите по родните пътища?

Вчерашният тежък инцидент в столицата, при който загина 29-годишен моторист, отново повдигна въпроса за контрола на водачите на две колела.

Две камери регистрират превишената скорост на столичния булевард „Цариградско шосе“. Едната се намира непосредствено преди Орлов мост, в посока центъра на София и снима само предната част на превозните средства. Това автоматично изключва възможността да бъдат санкционирани мотористи, защото те имат регистрационен номер само отзад.

Мотористите знаят тази подробност. Затова моторите тук летят с над 100 км/ч, въпреки ограничението от 50 км/ч. Някои дори изпращат поздрави и позират пред камерата, знаейки че ще останат безнаказани. Има и такива, с над 140 км/чи без каска.

Безнаказани остават и някои от нарушителите с мотори, които минават покрай втората камера на Цариградско. Тя е в посока Пловдив и снима отзад.  Мотористите обаче крият номерата си под задния калник. Има и друг трик, специално за пред камера – каране на задна гума. Така номерът не се вижда и шофирането с над 120 км/ч остава безнаказано.

Пътната полиция обаче не остава безучастна към наглите тактики за анонимност. Моторите без номер се преследват все по-сериозно. По думите на инспектор Биляна Тонева  при подобни случаи се осъществяват специализирани полицейски операции и се установяват конкретните нарушители.

Някои мотористи вярват, че могат да излъжат камерите, но ползата от видео наблюдението е факт. От полицията са установили, че там, където има технически средства за видео наблюдение се отчитат по-малко нарушения. Въпреки новите камери обаче, София остава твърде слабо покрита от видео наблюдение в сравнение с останалите градове в Европа. Затова нежелаещите да спазват правилата лесно могат да се информират точно къде са камерите и да намерят начин да ги надхитрят.

Заместник-началникът на КАТ-София Иво Писанов заяви пред камерата на bTV, че снощи, часове след зверския сблъсък на „Цариградско шосе“, е имало и друга катастрофа с моторист на ул. „Чепинско шосе“. Водачът е бил с 2,17 промила алкохол в кръвта и без книжка. „Потвърждава се това, което непрекъснато повтаряме – че тези катастрофи се предизвикват предимно от хора, които не спазват закона и са неправоспособни“, каза още Писанов.

Той допълни, че акциите на „Пътна полиция“ за профилактични проверки на водачите на мотоциклети са произвели своя ефект и инцидентите по пътищата са намалели.

източник: Btv

Зареждане…

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Шпагат върху скутери (и розов потник)
Мотори борци, самбисти и джудисти


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*