Българин прекоси на мотор Европа и Азия

Българин прекоси на мотор Европа и Азия

Десет хиляди кадъра и 19 000 км, изминати за 56 дни на територията на Европа и Азия, са равносметката, която финансистът Димо Калайджиев прави, след като удовлетворява едни от многобройните си хобита – да кара мотор и да снима. С бързоходното си БМВ миналото лято той е успял да прекоси три пустини, две планински вериги, да види природата и хората в Украйна, Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Киргизстан…

Бургас е вторият град след София, където 40-годишният мъж успява, благодарение на общината, да сподели впечатленията си от пътешествието.

Колекцията със снимки под мотото „Пътят до коприната” пренася усмивките и тъжните погледи на хората от ония далечни територии, чудната красота на планини със снежни върхове, безкрая на пустините… Подредена е в Морското казино, ще остане там до 15 август.

Проектът е некомерсиален, авторът не продава снимките и държи да уточни, че желанието му е сведено единствено до това – и други хора да усетят емоцията на тия слабо познати у нас страни.

С помощта на приятели в продължение на четири месеца той е селектирал заснетото, за да сведе кадрите до 100.

„Да, отрази ми се по някакъв начин това пътуване. Една година по-късно няма ден да не мисля за местата, които съм посетил. Просто още не съм се върнал оттам…”, разприказва се пред „Фактор” фотографът. Спомени за българска роза и коняк извиквали усмивка у хората от бившите съветски републики, щом разберели с кого имат среща.

Едно от най-вълнуващите преживявания Димо Калайджиев свързва с пътуването през Памир и специалната покана да посети космодрума Байконур, който се намира в Казахстан и е най-големият в света. „Бях на вратата за другия свят”, многозначно отбелязва.

За всичките тия дни натискал газта и въпреки горещините и умората любопитството му не намалявало. Спял на палатка, влизал в пряк контакт с деца и възрастни, което може да се види в някои фотоси.

Заради визови проблеми българинът не можал да прекоси границата на Китай, затова измислил мотото на изложбата – „Пътят до коприната” да е с точно този предлог „до”.

Димо Калайджиев е от Кърджали, сега живее със семейството си в София. Има малък бизнес, от който се издържа, и несекваща любов към екстремни изживявания. Може да се катери по скали и да се гмурка в дълбокото с кеф, летял е с парапланер, но се кахъри, че още не познава емоцията на бънджи-скоковете.

В Бургас беше дошъл с мотор КТМ, „враг на БМВ”, както го определи. За първи път се качил на собствено двуколесно возило на 12 г., тогава подкарал Балкан. А първият си фотоапарат „Смяна 8М” получил, когато бил на 10 г.

СНИМКА: авторът: Димо Калайджиев се радва на децата си – 6-годишната Рада и баткото Явор. Те дойдоха в Бургас обаче с друг транспорт, а не с неговия КТМ.

източник: фактор онлайн

Сходни публикации

title="Мото екзотика"
Мото екзотика
Откриват националния рали шампионат тази вечер в Панагюрище
Травис Пастрана – скок над Гранд Каньон
Скокове с мотори на забавен кадър
Red Bull X-Fighters – над пирамидите в Гиза


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*