Рекорд за 300 км/ч. с мотоциклет преди 56 години

Рекорд за 300 км/ч. с мотоциклет преди 56 години

Avon Tyres съобщи за издирване на филми за стари промоционални материали, за да улесни направата на видео по повод честването на 100 годишния си юбилей в производството на гуми.

В търсенето, директорът по продажби Греъм Мачам, откри феноменално черно-бяло видео, което коментира така „гледайки филма, видяхме, че той ни дава уникален прозорец към нашето минало. Веднага прехвърлихме лентата на дигитален носител, за да покажем на хората нещата, които сме правили тогава.”

Филмът показва рекорд за скорост, поставен от Ръсел Райт и Боб Бърнс, които са интервюирани от Вик Уилоуби в лента, наречена „Рекордът на Раит и Бърнс”. Страхотните кадри показват как Райт достига скорост от 300 км/ч. през юли 1955г. с мотоциклет Vincent Black Lightning. Бърнс добавя още едно колело, за да вземе рекорда за най-бърз мотор с кош като развива скорост от 262 км/ч. „въпреки мократа настилка”.

Зрителите са пренесени и на пясъците Пендайн (Pendine Sands), където са проведени тестове за скорост. Във видеото се казва „Ентусиастите техничари ще са очаровани да чуят, че този мотоциклет, закупен от Райт и оборудван с рибо-подобни спойлери от Бърнс, съдържа модификации като огромни глави на цилиндрите и големи карбуратори”.

След това виждаме как Боб Бърнс се разминава на косъм, когато с 201км/ч. на втора предавка „съединителят отказва, а пясъка запушва подаването на газ”, докато се носи към „неприятелски изглеждащи скали”.

За щастие Бърнс се измъква и ни се поднася посланието, че „за пореден път гумите Avon доказаха тяхната практична издръжливост при условия далеч от стандартните и гумите, с които караме са произведени от същите материали по същите методи и със същата грижа и опит.”

Като изключим това, че става дума за мотоциклетни гуми, филмът заслужава нашето внимание и адмирации.

Вижте го:

Сходни публикации

title="150 км/ч, на една гума, върху лед! Нов рекорд! (видео)"
150 км/ч, на една гума, върху лед! Нов рекорд! (видео)
Новогодишен опит за световен рекорд – тандемен скок на Мадисън и Ла Велле
Опит за световен рекорд от сляп моторист!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Шпагат върху скутери (и розов потник)
Мотори борци, самбисти и джудисти
Harley-Davidson с модерен шоу рум в Лас Вегас (+видео)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*