Мотоциклетната каска може да доведе до слухови проблеми

Мотоциклетната каска може да доведе до слухови проблеми

Носенето на каска може да увеличи възможността от намаляване на слуха при мотористите. Английският университет Bath and Bath Spa University направи изследвания, които разкриват, че най-силният шум за мотористите не е вълнуващия звук на двигателя, а въздушния поток около каската на ездача.

Очевидно, звукът може да надвиши безопасните нива дори при легална скорост. При изследването, наречено „Аеро-акустични източници на шум при мотоциклетните каски”, младите учени използвали шлемове върху манекени като са поставили микрофони на различни места вътре и от външната страна на каската и след това ги поставили във въздушен тунел, за да пресъздадат вятъра и шума, които изпитва моториста като в същото време наблюдавали как промяната на ъгъла на шлема спрямо въздушната струя влияе върху силата на шума.

Резултатите показват, че областта под каската и близо до брадичката е значителен източник на шум, които достига до тъпанчетата на ездача. Проучванията ще продължат и извън въздушния тунел с хора на пътя. Откритията могат да бъдат използвани в създаването на много по-тихи шлемове в бъдеще.

Сходни публикации

title="За първи път каска с head-up дисплей от Reevu"
За първи път каска с head-up дисплей от Reevu
Култовите каски на Icon за 2013
Сподели с всички – социалната каска на Newmax Helmets
Мото каски Newmax – ръчна изработка, италианско качество
Нова идея за безопасност – каска Voztec


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*