И непълнолетни ще сядат зад волана

И непълнолетни ще сядат зад волана

16-годишните младежи ще могат да взимат временно удостоверение за управление на автомобил и да шофират с придружител до навършване на пълнолетие. Това е записано в националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, която обхваща периода 2011-2020 г., пише в. „Сега“.

Тя е подготвена от представители на различни министерства и инспекции, приета е от държавната комисия по безопасност на движението и предстои да се гласува от МС.

В момента законът позволява младежите да карат шофьорски курсове след 16-ата си година, но до навършване на пълнолетие -18-годишна възраст, нямат право да сядат зад волана.

Идеята за по-ранна възраст на шофьорите контрастира със статистиката, според която най-често младите водачи предизвикват тежки произшествия на пътя.

В стратегията това също е отчетено това и се предлага да се ограничат правата на младите водачи (които имат по-малко от година опит зад волана), като им се забрани да шофират нощем без придружител, както и да возят пътници без старши шофьор в колата.

Амбицията на стратегията е през следващите 10 години броят на убитите при пътни произшествия да намалее с 40%, а на ранените – поне с 20%.

Сходни публикации

title="Край на фишовете от мобилни камери на КАТ"
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*