Как да предпазим мотора си от кражба

Как да предпазим мотора си от кражба

Много от нас са инвестирали голямо количество средства, време и любов в мотоциклетите си, и да ги запазим непокътнати е от изключителна важност. Има няколко неща, които може да направим, за да предотвратим евентуална кражба на любимата ни машина като монтирането на аларма за мотори е само един от полезните съвети.

Любителите на мотоциклети не веднъж сме доказвали, че обичаме машините си повече от средно статистическия собственик на автомобил, особено когато ги тунинговаме и къстъмизираме.

Всяка година над 50,000 мотоциклета биват откраднати, като с всяка следваща година, бройката разсте. Това е повод за притеснения, имайки предвид и географските ширини, в които живеем. Онова, което е тъжно е, че може би около 75% от тези кражби е било възможно да бъдат предотвратени.

1. Мислете
Трезвата преценка сама ще допринесе за безопасността на мотоциклета ви. Никога не оставяйте ключовете си на таблото, независимо колко далеч сте от него. Не оставяйте машината си по начин, който да насърчи някой да се опита да я открадне. Заключвайте кормилото!

2. Осветеност
Винаги паркирайте мотоциклета си на места, които са осветени постоянно и има по-голям брой хора, преминаващи от там. Не паркирайте на тъмни и неосветени места като паркови алеи и други подобни – там те са лесната мишена. Опитайте се да паркирате в близост до входа на паркинг, където обикновно има охрана.

3. Заключване на мотора
Заключването на машината е чудесен начин да се подсигурим, че ще намерим мотоциклета си там, където сме го оставили. Със здраво и сигурно заключване, ние бихме затруднили крадеца, който ще се отправи към по-лесно мишена.

Вече може да намрим различни начини за заключване – вериги, заключване на спирачния диск и др. Потърсете по магазините и със сигуност ще намерите онова, което е най-подходящо за вас.

4. Аларма на мотоциклета
Ако моторът ни има имобилайзър, крадците ще се спират още преди да са започнали. С него, за крадецът не си струва да си губи времето и да се опита да открадне дадения мотоциклет. Това пък е чудесно за нас!

Алармата също би трябвало да вдигне достатъчно шум, за да привлече внимание или да изплаши недоброжелателя преди да е нанесал по-големи щети.

6. GPS
Проследяващите системи са чудесен начин да знаем къде е мотоциклета ни във всяка точка на света.

7. Заключване на аксесоари
Не бива да забравяме да заключваме и аксесоарите си. Имаме предвид дисаги, каска, верига и всяка потенциална мишена.

8. Предупреждение за аларма
Поставете стикер обозначаващ, че мотоциклетът е оборудван с аларма, така че всички останали да знаят за нея. Уверете се, че се забелязва лесно – това служи като предупреждение.

Когато заколюваме любимата си машина, можем много по-спокойно да се забавляваме и да сме сигурни, че всичко ще е наред. Започнете да прилагате тези съвети и ще знаете, че мотоциклетът ви е там, където трябва да бъде – при вас.

Сходни публикации

title="Полезни съвети: Последният моторист в групата"
Полезни съвети: Последният моторист в групата
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти

  1. kukumejak каза:

    Най елементарния начин е да си вземем китайски мотор,никой няма да иска и да го погледне,камо ли да го краде!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*