„(О)MEGA” концерт без музика в НДК

„(О)MEGA” концерт без музика в НДК

Плакатите, които срещаме навсякъде по софийските улици с нищо не подсказваха „изненадата”, която за жалост ни поднесоха домакините от зала 1. Със страхотно настроение и любопитство да срещнем отново, след 1980 година, унгарските рокаджийски идоли от „OMEGA”, се запътваме към една от гордостите на нашата столица – Националния дворец на културата.

Концертът започва почти по график, гостите имат достатъчно време да се настанят удобно по местата си. Тениски и шалчета с надпис „OMEGA”, купени от фоайето, се разнасят на главите и раменете на вече попорасналите рокаджии, дошли да се порадват за втори път след тридесет годишна пауза на своите любимци. Идеята за тяхното гостуване е на Унгарския културен институт, който осъществи и проекта „Унгарска седмица” в София. Именно за това и публиката беше уважена с реч на български език и представяне на групата, специално от унгарската посланичка у нас Юдит Ланг. Шоуто започна с увертюра от Йохан Щраус и сред сценичния дим и червените и сини светлини на прожекторите се появяват и рокаджийте от „OMEGA”. Когато излизат на сцената, започват да нахлуват в главата ми множество асоциации точно с осемдесетарските клипове, които си спомняме от детсвото. Вокалиста János Kóbor с типичната дълга светло изрусена коса, светлосини дънки тип чарлстон, ни изпраща отново в онова време, когато не се държеше толкова на визията като ефект. Влиза на сцената, здрависва се със своя колега на баса и започва изпълнението си. Интересното е, че контактът с публиката някак е на заден план. След първото изпълнение казва нещо на унгарски на микрофона, което остана неразбираемо за повечето от нас. Опити за българска реч не бяха направени, както и за английска такава. Но само след миг тези мисли се изпариха от главата ми, тъй като се случи такъв гаф, на който до сега не бяхме ставали свидетели дори и в най-скромните заведения с жива музика.

Оказва се, както имаше честта да сподели с нас един от организаторите, че борейки се безмилостно с техническите проблеми вече четири часа, концертът по средата на изпълнението спря. Микрофонът остана безгласен, а изпълнителите и публиката в шок от неприятната изненада. Първоначално явно групата си помисли, че това е временно явление и техническа неизправност, започнаха да демонстрират своето недоумение, седейки демонстративно на сцената и правещи знаци на персонала за нередността. Но явно стана ясно, че това ще отнеме доста време и рокаджиите бяха принудени да се приберат отново зад кулисите. Напрежението в залата рязко се покачи. От публиката долитаха, по балкански манталитет, нецензурни фрази на различни езици,  освирквания и възгласи „оставка”, може би визирайки новото ръководство на институцията, даже се появиха и конспиративни теории за умишлен саботаж на концерта, но те останаха безпочвени. Тези от нас, които остават по-сдържани, все пак усещат леко чувство на срам. Сред публиката има и оптимисти, очевидно. Две момичета излизат отпред пред сцената и започват да пеят части от хитове на „OMEGA”. След около час и половина възмущение, търпение и напускане на част от хората на залата, техниката е преведена отново в действие и концерта продължава. Това, което наистина ни прави добро впечатление, е зеленото лазерно шоу, което съпътстваше почти всички изпълнения до края, но не можем да кажем същото и за качеството на звука и екота. В биса, разбира се, се наслаждаваме на емблематичната  песен „Момичето с перлените коси”.

Само една мисъл остава в съзнанието ни след преживяното – „Дано не се повтаря!”. За съжаление концерта на рок динозаврите „OMEGA” беше провален по независещи от тях причини, но шанс да ги видим на българска сцена едва ли ще имаме отново. Така че за тези, които са техни почитатели, остава утехата, че поне успяха да видят на живо своите идоли, макар и не в целия им блясък.

текст: Деница Йорданова
снимки: Александър Димитров

Вижте снимки от концерта в нашата ГАЛЕРИЯ.

Сходни публикации

title="Blaze Bayley (ex-IRON MAIDEN, WOLFSBANE) с нов акустичен мини албум и видеоклип"
Blaze Bayley (ex-IRON MAIDEN, WOLFSBANE) с нов акустичен мини албум и видеоклип
Кой иска новия албум на Bon Jovi?
Билетите за концерта на Sodom са пред изчерпване
Каварна Рок Фест 2011 – галерия
Мега концертът Sofia Rocks 2011 в снимки


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*