Размразиха цените на горивата

Размразиха цените на горивата

Едномесечният мораториум за замразяване на цените на горивата на „Лукойл” изтече, съобщи Фокус.

Подписаният мораториум беше само за „Лукойл”, а останалите фирми продължиха да ценообразуват според корпоративната си политика.

От Българската петролна и газова асоциация заявиха, че няма да се сбъдне прогнозата за рязък скок на цените на горивата следствие на отпадането на едномесечния мораториум.

Увеличение на цените обаче може да има заради световната тенденция на покачване на цените на петрола.

Вероятно „Лукойл” ще регистрира известна загуба от действието на едномесечния мораториум, но тя не е сериозна. Напрежението върху цените ще бъде намалено, макар и с малко, ако до края на годината отпадне биосъставката.

Според търговския директор на „Петрол“ Иван Костадинов, бизнесът не е понесъл щети, но има пропуснати ползи. Той отхвърли възможността за продължаване на мораториума и посочи, че потребителите са били облагодетелствани, без да го почувстват.

Единствените облагодетелствани от този мораториум са потребителите. Въпреки че те не го разбират. Трудно може да ги убедим в това нещо, когато цената е 2,40 -2,50, но фактът е такъв, истината е такава, обясни Костадинов в ефира на БНР тази сутрин.

Председателят на Националната транспортна камара Койчо Русев прогнозира, че до два месеца горивата ще поевтинеят с около 20 стотинки за крайните потребители, след като по-рано този месец правителството прие исканията на превозвачите.

Не на това мнение са икономистите.

Мораториумът за замразяване на цените на горивата е дъмпинг, каза днес пред БНТ Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество“.

Според него със замразяването на цените на горивата не е постигнато нищо.

„Ако гледаме България къде стои по цени преди месец и сега… стоим на едно и също място. Нищо не се е променило, даже има отрицателен ефект“, каза Ангелов. По думите му чуждите инвеститори ще се опасяват от налагане на нови тавани на цените.

Превозвачите завиха, че протестите им ще продължат, ако не се изпълнят договорените с правителството мерки за намаляване на цените на горивата.

На 28 април гражданското движение „Сила” организира протест.

Не се отказваме от протестите, защото цените на горивата са нереални в сравнение с доходите, каза заместник-председателят на организацията Чавдар Здравков по БНТ.

Според него КЗК трябва да направи проверки на ценообразуването, защото печалбата на вносители и производители е прекалено голяма. Искаме адекватна работа на КЗК, да се освободи пазара и да има реална конкуренция, както и да се либерализира вносът на гориво, настоя той.

Здравков отрече зад протестите да стоят политически сили. Имаме анонимни дарения, 1000 шапки ни подари един бизнесмен от Плевен, от две печатници ни разпечатаха листовки, но няма нищо партийно, уточни той.

Браншовите организации няма да се включат в протеста.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Мотори борци, самбисти и джудисти
Най-големият мото фестивал в Европа ще тресе Австрия
Мото протест „Без камиони през почивните дни“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*