Лекари на мотори дежурят по Великден

Лекари на мотори дежурят по Великден

Лекари от Спешна помощ на мотори започнаха дежурството си в петък и ще продължи до края на почивните дни на изходите на най-натоварените пътни артерии на столицата.


Моторизираните медици експериментират дали на две колела могат да оказват по-бърза и по-ефективна помощ при катастрофи. Едно дежурство с тях изкара и Асен Иванов.


Единият от медиците се качва на мотор за пръв път. За другия придвижването на две гуми е начин на живот. Доктор Димитър Ранев от „Пирогов“ и рокерът Димо Димов отговаряха за евентуални катастрофи на автомагистрала „Тракия”.


„Медицински рокер е едно хубаво понятие, не се бях сетил. Наистина аз съм рокер в свободното си време и това, че мога да превърна хобито си в професия е истинско удоволствие”, признава Димо Димов.


„Не случайно не е измислена тази структура. Това трябва да бъде част от арсенала на спешната помощ и да се стига възможно най-бързо. Има болни, за които и пет минути са много. Други могат да почакат, но ти не можеш да знаеш това преди да стигнеш там”, обяснява д-р Димитър Ранев.


Линейките на две гуми се използват на много места в Европа. В България те тепърва ще се вкарват в употреба. Европейският стандарт е да стигат до мястото на инцидента до седмата минута от подаването на сигнала.


„Нашата задача не е да изпреварим линейката или да я заместим, защото не можем да пренесем болните. Задачата е да се стабилизира болният докато дойде линейката”, пояснява д-р Ранев.


Моторът линейка е екипиран с необходимата апаратура, която може да спаси човешки живот. Снабдена е с много модерен, автономен дефибрилатор. При инцидент просто включвате апарата и той почва да дава команди гласово.


За щастие на Митко и Димо дежурството им мина спокойно. Обичайно празниците са свързани с по-тежък трафик. И за да не се стига до такива моменти, и да се намесват тези момчета можем да кажем само – никакъв алкохол и по полека с газта.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Мотори борци, самбисти и джудисти
Най-големият мото фестивал в Европа ще тресе Австрия


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*