Хорхе Лоренсо завладя „Херес“

Хорхе Лоренсо завладя „Херес“

Кейси Стоунър (Хонда), Валентино Роси (Дукати) и Марко Симончели (Хонда) бяха близо до победата в състезанието за Гран При на Испания в MotoGP, но паднаха и отвориха пътя на настоящия световен шампион Хорхе Лоренсо (Ямаха) към знаменита победа в състезанието на пистата „Херес“, втори кръг от кралския клас по мотоциклетизъм. Втори на подиума пред погледа на над 125,000 свои сънародници се качи Дани Педроса с Хонда. Последен на почетната стълбичка бе Ники Хейдън с Дукати.

В Топ 10 се класираха още Хироши Аояма (Хонда), Валентино Роси (Дукати), Ектор Барбера (Дукати), Карл Абрахам (Дукати), Кал Кръчлоу (Ямаха), Тони Елиас (Хонда) и Джон Хопкинс (Сузуки).

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

За поредна година надпреварата на „Херес“ се превръща в шедьовър, като причините за интересното състезание днес се криеха в променливите условия и падналия дъжд преди началото на надпреварата. Това обърка сметките на състезателите в челото и направи управлението на моторите много коварно, особено на спирането за завой №1. Именно на спирането за него Валентино Роси и Кейси Стоунър се удариха след неуспешна атака от страна на Доктора, което доведе до отпадането на австралиеца.

Състезанието:

В началото на състезанието Стоунър успя да защити своята позиция, а зад него излезе Лоренсо. В края на първата обиколка Педроса се срина от втора до десета позиция. Роси в това време започна да си проправя път напред в класирането и направи страхотен рейд от 12-то до 4-то място.

В края на третата обиколка Стоунър водеше пред Лоренсо и Симончели в Топ 3, но разликите бяха малки и това позволи на Валентино Роси да се доближи стремглаво до върха на класирането. Малко по-късно Симончели изненадващо пое лидерството след като направи страхотна атака срещу Стоунър от външната част на един от сложните завои от конфигурацията на „Херес“.

Роси изпревари Лоренсо за третата позиция и започна да преследва второто място на Стоунър. Италианецът се доближи до своя съперник на спирането за първи завой. Доктора се гмурна във вътрешната част на кривата, но предната му гума загуби сцепление и двамата се удариха. Роси падна и повлече Стоунър със себе си, който бе невинна жертва. Австралиецът бе от външната част на завоя и нямаше как да избегне удара. Роси успя да продължи състезанието си, но Стоунър не.

Само четири обиколки по-късно в момента, в който състезанието бе решено в полза на частния състезател на Хонда Грезини Марко Симончели, бившият световен шампион в клас до 250-куб.с. падна и напусна надпреварата. Италианецът не бе притиснен от своите съперници, но също загуби контрола над своя мотор и напусна очертанията на трасето.

В създалата се ситуация Лоренсо поведе пред Педроса, Бен Спийс и Ники Хейдън. Кал Кръчлоу започна да притиска Хейдън, но също падна и се срина назад. Четири тура преди края Педроса започна да губи физическа сила и предаде мястото си на Спийс. Американецът обаче издържа само една обиколка и падна в самия край на надпреварата. Така Лоренсо спечели с изключително търпение и постоянство и завърши пред Педроса и Ники Хейдън на подиума в Херес.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*