Следствието от поднасяне на мотора, наречено – Highside

Следствието от поднасяне на мотора, наречено – Highside

При карането на мотор често се допускат грешки. Това обикновено води до интересни ситуации, не до там приятни, понякога не сериозни, но се случва да се окажат и фатални. Една от най-опасните грешки, която може да направите, се нарича highside (от англ. ез.- висока страна, бел. пр.).

 

Когато изпуснете мотора си или се хлъзнете с него, той пада надолу и навътре в завоя, под влиянието на гравитацията. При ниски скорости това обикновено не води до повреди по мотора или наранявания на моториста. Даже и при по-високи, ако водачът носи подходяща защитна екипировка, повечето повреди са по мотоциклета. Това се нарича lowside (от англ. ез.- ниска страна, бел. пр.), т. е. ездачът се освобождава от мотора, като отива в посоката на падането – надолу.

Следователно, highside означава, че си изхвърлен нагоре и през мотора. Това, само по себе си, не е смъртоносно, но когато се случи, мотоциклета обикновено лети във въздуха след моториста, след което често се приземява върху самия ездач. Твърде малко хора оцеляват след такава случка…

Как се случва highside-ът? Какво го предизвиква и как можете да го предотвратите?

Highside-ът се случва, когато натиснете прекалено силно задната спирачка, което пък води до блокиране на задното колело. Ако сте в завой, това кара задницата да се пързаля встрани от посоката, в която се движи мотоциклета и задната гума да се движи по-бързо от предната (по посока на движението). Това може да се случи и когато използвате и предната спирачка на права или пътят е наклонен настрани, известно по нашите земи като вираж. Най-правилното действие на водача е да завърти предната гума по посока на пързалянето. Всъщност предното колело ще се завърти в тази посока без ваша помощ, вие трябва само да му позволите.

Нека бъде ясно – предницата не завива по посока на пързалянето, а само така изглежда. Без да прилагате усилие върху кормилото, то ще продължи да сочи посоката на движението, докато задницата се пързаля настрани. Именно поради това изглежда, че предницата завива. Вашата задача е да не й пречите. Най-голямата грешка в тази ситуация е да пуснете спирачката!!! Това най-вероятно ще ви коства живота…

Нека обърнем внимание на това, което се случва, когато задното колело блокира и започва да се пързаля , а ние отпускаме задната спирачка. Да приемем, че сме в лек завой (същото е, когато се движим направо, само че не знаем в коя посока ще тръгне задницата.) В този момент мотоциклета се движи в посоката на предното колело. Когато задната гума блокира тя губи поне 20% от сцеплението си и под влиянието на центробежната сила започва да се пързаля към външната страна на завоя. Водачът позволява на кормилото да се завърти към поднасянето, но посоката на самия мотоциклет (не на движението) е променена. В това време задницата продължава да поднася и все още се движи по-бързо от предницата. Моторът се опитва да падне (защото задното колело вече не се върти и се губи жироскопичният му ефект, на който дължим около 80% от стабилността) и ще го направи, ако нещо друго не се случи бързо!

Мотористът, осъзнавайки, че задницата му се пързаля без абсолютно никакъв контрол, решава да отпусне задната спирачка и да опита да избяга от ситуацията. Когато го направи, задната гума, която до този момент се е пързаляла както настрани, така и напред, изведнъж започва да се върти отново. Това й позволява да се движи напред много по-лесно отколкото преди и изведнъж да си възстанови пълното сцепление.

Независимо дали двигателят върти задната гума или не, мотоциклетът започва да се движи по-бързо в посоката на предното колело. В този момент пързалянето на задницата спира рязко, защото пълното сцепление е възстановено. Това, което се случва след това е highside-ът. В момента, в който пързалянето на задницата спре, центробежната сила и инерцията се опитват да запазят посоката на движение на центъра на тежестта на мотоциклета. Тъй като долната част на мотоциклета е спряла страничното си пързаляне, а горната се опитва да запази посоката, се образува въртящ момент. Резултатът е страшен – мотоциклета се завърта брутално около надлъжната си ос в посоката на предишното движение.

Следствието от поднасяне на мотора, наречено - HighsideЕстествено водачът е изхвърлен в същата посока, в която се завърта мотоциклетът.

Грешката в случая е пускането на задната спирачка. С други думи, ако сте в ситуация, в която задното колело се пързаля под вас, въпреки че сте завъртели кормилото в посоката на пързалянето, то най-безопасният изход от ситуацията е да оставите мотора да се „изпързаля” докрай, т. е. да направите lowside (да не пускате спирачката)!!!

Има и още нещо, което може да бъде направено за да се избегне highside-ът.

Винаги изправяйте мотора ПРЕДИ да използвате агресивно спирачките в завой.

Ако мотоциклетът се движи напред, особено ако има някакъв вид комбинирани спирачки (такива, при които натискането на която и да е, довежда до спирачно усилие и на двете колела) и задната гума блокира, това отново може да доведе до highside. Тук обаче, вероятността да се случи е много по-малка, отколкото в завой (колкото по-бързо се движите и колкото по-наклонен е пътя, толкова по-вероятно). Отново най-доброто решение, което можете да вземете, е да не отпускате задната спирачка, и по този начин да избегнете highside.

Рязкото отпускане на предната спирачка, когато задната гума се пързаля, също може да доведе до highside. Причината е рязкото пренасяне на тежестта към задното колело и увеличаване на сцеплението. Единственият начин да излезете от ситуацията карайки, е да накарате предницата на мотора да се движи по-бързо от задницата. Подходящо действие е внимателно да отпуснете предната спирачка. Имайте предвид, че ако моторът ви е с комбинирани спирачки това няма да помогне, защото докато е натисната задната спирачка предната също спира. Ако увеличите натиска на предната спирачка това почти със сигурност ще доведе до подхлъзване на мотора и lowside.

Възможен ли е highside ако изобщо не отпуснете задната спирачка?

Да, възможен е! Ако някога сте виждали highside на права отсечка вероятно сте забелязали, че следата от влачещата се задна гума е права до края, където е извита като латинската буква J. Това показва, че мотористът е успял да задържи предното колело насочено по посока на влаченето до момента, в който кормилото е стигнало ограничителя. Значи ъгълът, под който е надлъжната ос на мотора спрямо посоката на движение, е по-голям от максималния ъгъл, на който може да бъде отклонено предното колело. Моторът не може повече да завива към страната, на която поднася, посоката на движение рязко се сменя до момента, в който задната гума се извърти на 90 градуса спрямо предишната посока на движение. Тогава най-голямата контактна площ на гумата е перпендикулярна на движението и това много увеличава вероятността да се възстанови сцеплението. В този момент пързалянето спира и моторът и ездачът започват да се премятат във въздуха.

Какво трябва да направим, ако не задната, а предната гума блокира?

АБСОЛЮТНО СЪЩОТО! Внимателно отпускаме предната спирачка и поддържаме задната. Няма нужда да преценявате коя гума се пързаля. Реакцията е същата.
По-горе отбелязахме, че е по-добре да пуснем мотора да се пързаля на земята (lowside), отколкото да направим highside. Също така казахме, че центробежните сили почти със сигурност ще доведат до highside, дори ако начина ви на действие е правилен – въртене на кормилото по посока на пързалянето и внимателно отпускане на предната спирачка.

Безнадеждно ли е? Трябва ли да се стигне до highside? Съвсем не! В момента, в който разберете, че това, което опитвате няма да помогне, стиснете предната спирачка. Това ще причини lowside насила!!!
И нека препоръките ни да свалите мотора на земята, не бъдат повод за упреци! Последиците от highside-а са много по-тежки от тези от lowside-а!

Защо агресивната употреба на предната спирачка ще доведе до lowside, а не до преждевременен highside?

При стискането на предната спирачка, тежестта ви се пренася напред, което допълнително облекчава задното колело. В завой това намалява вероятността за highside и понижава скоростта по-бързо.

Някои хора твърдят, че ако достатъчно бързо, след като задната гума блокира, отпуснете спирачката, ще избегнете highside и ще си възвърнете контрола върху мотора. Това е вярно, но трябва да разберете какво точно означава. Възможно е в случаи, когато задницата на мотора не се „изпързаля” настрани, а се влачи без да променя посоката си. Ако пуснете задната спирачка в такъв случай ще усетите леко раздрусване напред-назад докато гумата възстанови сцеплението си. Ако обаче задницата се пързаля встрани от посоката на движение ще усетите доста сериозно разклащане или по-лошо – highside!

Съветът е да не отпускате задната спирачка когато гумата е блокирала, защото страничното пързаляне става много бързо в реална ситуация и повечето хора не могат да реагират достатъчно бързо или дори да разберат, че задницата се пързаля настрани. Глупаво е в такъв екстремен момент да си мислите, че сте изключение и може да спрете пързалянето преди да е твърде късно.

 

Следствието от поднасяне на мотора, наречено - Highside

автор: Джеймс Дейвис,
инструктор в Американска фондация за безопасност на мотоциклетитеКоментарите са забранени.