На какво не те научиха на курса за категория А

На какво не те научиха на курса за категория А

Курсовете за мотоциклет, най-общо казано, могат да ви научат да се крепите върху мотора, но в тях не са включени редица неща, които е необходимо да знаете.

Карайки сами или като водач на група, вие трябва да се изнесете далеч от осевата линия, когато наближавате върха на някое изкачване. Възможно е идващите в насрещното платно автомобили да се изпреварват във вашата лента и да нямате време за реакция.

Когато карате в група е много важно най-квалифицирания (опитен и подготвен) ездач да е на последна позиция, а не на водеща. Това е човекът, който ще наблюдава как карат другите и ще им посочва грешките когато спрат. В случай на някакъв инцидент той ще бъде човекът, който ще помогне първи и ще започне да се справя със ситуацията.

На какво не те научиха на курса за категория АКогато карате в група и се престроявате в по-бавно движеща се лента, това трябва да бъде направено както при изпреварване на кола – един по един от първия до последния мотоциклет. Докато водачътна групата се движи с постоянна скорост дупката в лентата се увеличава и има място за всички мотори. Чак след като последният мотор се е престроил трябва да се намалява скоростта, за да бъдем сигурни, че всички са в новата лента. Това обаче се прави, само когато има достатъчно място напред. Ако няма – водачът забавя скоростта, докато се увери, че и последният се е престроил. Изборът се прави от водача.

 

На какво не те научиха на курса за категория АКогато карате в група и се престроявате в по-бързо движеща се лента, това трябва да бъде направено от последния към първия. Последният се престроява, а по-предните се престрояват, само когато се уверят, че моторът зад тях се е престроил и е безопасно. Ако чакате, докато всички могат да се престроят едновременно голямата дупка, която се отваря е ужасно привлекателна за нетърпеливи и нахални автомобилисти.

На курса ви учат да спирате с левия крак на земята и десния на задната спирачка. Това е чудесно, що се отнася за малък мотоциклет, но един голям турист трябва да бъде спрян с двата крака на земята. Възможно е да стъпите с левия крак в дупка (каквито по нашите пътища има в тревожно изобилие) или на хлъзгаво място, което ще доведе до моментално падане. Освен това, ако трябва да тръгнете бързо, отнема повече време, ако сте се подпрели на един крак отколкото на два. Това е защото трябва да изправите вертикално мотора преди да тръгнете и трябва да махнете десния си крак от спирачката (и двете отнемат време). Можете да се справите лесно с някой лек мотор, като стъпите само с един крак, но голям туристически мотоциклет е съвсем различен случай. Разбира се винаги има изключения. Ако спрете на стръмно изкачване, десният ви крак трябва да бъде на спирачката. При екстремно спиране също трябва кракът ви да е там.

Друго важно нещо, на което не се набляга на курсовете е, че огледалата казват НЕ. Това означава, че ако видите проблем в огледалата, те ви казват, че НЕ трябва да карате към проблема. Ако не показват проблем, това не означава „ДАВАЙ“. Оглеждайте се с въртене на главата!

Ако видите лъскаво или черно място на пътя, заобиколете го. Това, че карате в шахматна формация не означава, че не трябва да се местите. Има цяла лента, която можете да използвате, без да нарушавате правата на другите участници в движението. Шахматната формация ви дава пространство за маневриране в случай, че ви трябва.

Да приемем, че сте в средната или крайна дясна лента на магистрала и приближавате включващ се път. Задължително се огледайте вдясно. Също толкова важно е, когато приближавате слизане от магистралата да се огледате вляво (и да видите колата, която ще ви засече, за да тръгне по слизането).

автор: Джеймс Р. Дейвис,
инструктор в Американска фондация за безопасност на мотоциклетитеКоментарите са забранени.