Honda World Motocross Team се готви за новия сезон

Honda World Motocross Team се готви за новия сезон

По-малко от два месеца остават до първия старт от световното първенство по мотокрос, който е у нас – на мотополигон „Горна Росица” край Севлиево. Вече започна и усилената подготовка на Honda World Motocross, които тази година имат намерение да преследват световната титла в клас MX1.

Новите партньори в тима са руснакът Евгени Бобричев и португалецът Руи Гонсалвеш. Те имаха интензивна тренировъчна програма във високите части на Алпите , а след това екипът, заедно с машините бе транспортиран в Сардиния, където започнаха интензивни тестове на машините в дълбоки пясъци и твърди трасета. В момента там се водят усилени тренировки от двамата пилоти и целия екип от механици и инженери.

Тим мениджърът на Honda World Motocross Team – Лоренцо Реста обяснява как се готвят кросистите за новия сезон: „Състезателите бяха на подготовка при Ремо Лонгин – професионален треньор, който работи с италианския национален отбор по ски бягане.

Обучението бе близо до Азиаго – красиво място на един час от базата на отбора в Италия. В този период от годината в планината е студено, но пък обикновено е сухо и слънчево. Подготовката за новия сезон е много важно да започне с акцент върху целитена водачите. Ние избираме подготовката във високите части на планината, за да могат пилотите да имат по-добра кондиция. Затова на голяма надморска височина те тренират дисциплината ски бягане в условията на кислородна недостатъчност. Този тип обучение спомага за увеличаване на ефективността, защото намалява причините за умора. Височинното обучение е свързано пряко с кислорода. Когато кислородът е в недостиг, дишането трябва да е по-ефективно и това се прави чрез увеличаване на броя на червените кръвни клетки, които пренасят кислород към мускулите. Обучението на голяма височина за определен период от време активизира производството на червени кръвни клетки в организма и води до повишаване на количеството кислород, което може да се транспортира до мускулите по време на аеробна дейност. Този процес повишава производителността и силата на един спортист и тази кондиция остава, дори когато човек слезе на морското равнище. Затова ски бягането е основен фактор за увеличаване на издръжливостта и еластичността на мускулите. Дългите преходи из Алпите със снегоходки също имат подобен ефект и затова пилотите ни редуваха двата вида тренировки, заедно с тези във фитнеса и басейна. Тази програма набляга най-вече върху дишането. Това е полезно за сегашната ни подготовка в Сардиния, където състезателите ни карат в дълбок пясък. Заедно с това развиваме и състезателните машини Honda CRF 450 R за 2011г.”

Преди да заминат от Азиаго за Сардиния, Руи и Евгени посетиха Университета в Падуа, като медицински екип от Института за физическо възпитание направи цялостен фитнес тест на състоянието на двамата състезатели. Оказа се, че резултатите на Гонсалвеш и Бобричев са наравно с тези на италианския национален отбор по колоездене.

Източник: Хонда БългарияВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*