July Morning вече с официална българска версия

July Morning вече с официална българска версия

На 1 юли София също отпразнува July morning с концерт – това бе третият концерт на  групата Sunrize – след концертите във Варна и Бургас, и официална промоция на макси сингъла Sunrize…on a July morning със специалното участие на Кен Хенсли.

В какво се изразява чарът и на какво е символ July morning? Защо толкова години го има този особен ден и това особено преживяване?

July Morning вече с официална българска версия 01Моето усещане е, че песента  July morning е станала символ на свободния дух по света. Българинът посреща слънцето в това утро с надежда, с обич, с преклонение пред светлината. Като че ли слънцето дава началото на нов живот, а с песента си Хенсли казва: Ето ме, в едно юлско утро, търся обич. Това е July morning – приповдигнат дух и вкус към свободата.
Вече толкова години този ден се празнува, хората сами са си го утвърдили, без някой да го официализира. Точно във връзка с това предложихме 1 юли да се превърне в официален празник на свободния дух. И тъй като тази песен вече я има като български продукт, направен тук – в България, тя има стойност за поколения българи. Затова сме готови да изминем бюрократичните пътеки, които тази кауза налага.

Според теб този празник вече достатъчно популярен ли е за българите? От колко години феновете на песента посрещат слънцето на 1 юли у нас?
Българите посрещат първоюлското слънце още от 70-те години, така че мисля, че реално това е достатъчно дълъг период от време, за да се наложи тази традиция. Затова, аз като певец и китарист на Сънрайз, като продуцент на песента в българския й вариант, и не на последно място – като българин призовавам всички свободни българи да подкрепят тази наша инициатива да бъде приет 1-ви юли като официален български празник и с химна на свободния дух – July Morning, който вече има и официална българска версия и е част от маски сингъла Sunrize…on a July Morning, ние и нашите деца да посрещаме с обич и светлина първото юлско утро.

Всъщност Кен Хенсли се свърза с България, доколкото знам, благодарение на теб, Жоро? Откога се познавате с роклегендата и как успяхте да го убедите да направите общ запис и да дойде у нас, за да посрещне  July Morning тук?
July Morning вече с официална българска версия 02Кен Хенсли винаги ми е бил кумир в писането на песни и текстове и въобще като въплъщение на рок имиджа. Sunrize е наследник на група „Дъга“ – така се казвахме преди, но тъй като Rainbow беше заето от Ричи Блекмор, а трябваше да свирим в чужбина, кръстихме групата на песента на Кен Хенсли – „Сънрайз“. (Изписването със  „z“ си е наша запазена марка.) На песента July Morning имаме кавър от 16 години. В новия ни двоен албум S.O.S. включваме 10 кавъра и 11 авторски, а July Morning беше запланувана. Реших да поканим Кен Хенсли и Джон Лоутън като гости в студийния запис, а те имаха представа от нашето творчество. Съгласиха се и записахме легендарната песен с тези рок колоси. Когато тези фактори са налице, общите проекти идват по естествен път.
Сънрайз има авторски кавър на July Morning от 17 години насам. Записът на песента с рок-колосите е направен с цел да символизира приемственост и традиция на глобалното послание на рок музиката. За нашата група това е сбъдната мечта – не само концертиране с известни рок величия, но и създаване на паметник в историята на рока, издигнат в България.

Искаш да кажеш, че българската рок музика е съпоставима със световната? Че българските рок музиканти имат самочувствието да излязат на световни сцени?
July Morning вече с официална българска версия 03Нашият случай е показателен. Аз съм абсолютно убеден във възможностите и класата на  музикантите, с които работя, с някои от тях свирим заедно от ученици. И другото важно нещо е, че имаме много авторски песни. Аз съм написал над 150. Поканихме Хенсли и Лоутън да участват в един такъв проект и те чуха нашия кавър на July morning, приеха на драго сърце да се включи в тази кауза на  Sunrize – на изгрева, на светлината, на обичта, на доброто… Музиката не е само средство за забавление, тя е и великолепен начин за изразяване на мисли и чувства.


Ако преди 20 години някой ти беше казал, че това ще се случи…

Щях да го помисля за луд… Днес съм щастлив, че работя с тези хора. Едно е да направиш 2-3 концерта с някого, за да стане купон, друго е да запишеш култова песен, която живее във времето.

С какво рокаджиите са различни от всички останали?

Рокендролът е начин на живот. Тази музика поглъща изцяло хората, които са я избрали, и те живеят изцяло и само с нея.

Вашите нови проекти и бъдещи концерти?
July Morning вече с официална българска версия 04В момента Сънрайз подготвя нов двоен албум, озаглавен S.O.S.(Sound Of Sunrize), който ще се появи на пазара тази есен. В него ще бъдат включени 11 авторски и 10 кавър версии на световни рок класики като Hey Joe (Jimmy Hendrix), Perfect Strangers and Highway Star (Deep Purple), Come Together and With A Little Help From My Friends (The Beatles), July Morning, Stealing, Sunrise (песента на която е кръстена група SUNRIZE ) (Uriah Heep), Supersticious (Stevie Wonder), Feels Like Making Love (Paul Rodgers), Play The Funky Music (Wild Cherry). Освен кавър версиите  и авторските песни, споменати в макси-сингъла SUNRIZE…on a July Mornning, в S.O.S. ще бъдат включени и авторските Sure Got The Blues (с текст на Фил Джаксън – текстописец на Massive Attack), Boogie Man (песен, написана за едноименния американски филм), Summer In New York (посветена на събитията от 11.09.2001 г.), Bang, Bang – No More Tears (пилотна авторска песен на албума). Като бонуси се предвиждат кавърите на песните Just A Giggolo, Georgia On My Mind, Route 66, които записах с Биг-бенда на Българското Национално Радио с диригент маесто Янко Миладинов.

Имате ли проекти за бъдещи концерти – кога и къде?
Кампанията July Morning ще бъде целогодишна. Като част от нея плануваме концерти в Созопол и Белоградчик. Желанието ни е да подкрепим Белоградчишките скали като едно от новите чудеса на света.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*