Мото каски – размери

Мото каски - размериВНИМАНИЕ!
Експертите по безопасност твърдят, че най-важния фактор при избора на каска е точния размер. Тъй като нова каска струва няколко стотин лева си струва да загубите малко време за да се уверите, че лъскавата ви чисто нова каска ви става колкото се може по-добре.

Размерът и комфорта на каската оказва сериозно влияние на вашето управление, те могат да ви спасят живота.

Да разберете коя черупка ще ви приляга най-добре на главата, не е трудно, разбира се съществуват и редица уговорки и изключения, които е необходимо да знаем, затова препоръчваме ви да прочетете статията до край.

Мото каски - размериВъв всеки приличен магазин, където работят квалифицирани и грамотни хора, ще ви помогнат да определите нужния размер. Но няма гаранция, че продавача ще се окаже достатъчно търпелив и вежлив, затова избирайте само добре известни магазини. На всеки размер съответства определена дължина на окръжността на главата в сантиметри и/ или инчове. Всеки производител пуска своевременно различни мерки на неговата продукция. Ако видите, че вашият размер е между два близки, препоръчително е да се спрете на по-малкия размер.

ЗАПОМНЕТЕ: Никога не яхайте мотора, ако мислите, че каската не ви е по размер. Каската трябва да седи плътно, а не е като легена на Дoн Кихот, да се мята и подскача, също така е важно да не е много тесен и да ви задушава (особено ако сте с integral). Най-важното е вие да се чувствате комфортно!

Препоръчваме Ви да си изберете full-face каска, а не на „кучето канчето“. Динена кора или open-face каска няма да осигурят необходимата да държи всичко на мястото му защита.

За да ви помогнем да изберете най-добрата каска предлагаме на вашето внимание следните стъпки при избора:

- Най-лесно можете да разберете мярката на вашата глава с помощта на шивашки сантиметър (ако нямате сантиметър под ръка, можете да използвате някаква връв и след това с линийка да разгадаете размера). Като правило, измерването на окръжността на главата се прави 1,5 – 2,5 сантиметра над веждите, малко над ушите, мястото където обикновено главата на човек е най-широка (вижте рисунката). Измерете главата няколко пъти, (спомнете си погоровката един път режи, три пъти мери) така ще избегнете всякакви грешки. Сравнете измерването с таблицата с размери на съответния производител и пробвайте следващия размер, ако измерването ви е между два размера.
- Пробвайте няколко каски. Не се притеснявайте за цветовете и графиките, задачата е да намерим верния размер.
- Хванете каската за каишките с върха надолу и муцуната към вас. Разширете каската като дърпате навън и си я нахлупете. Главата ви трябва да влезе в каската с известно съпротивление ако е с правилен размер. За съжаление повечето хора си избират прекалено големи каски, така че ако каската е точно по главата ви в началото, вероятно сте близо до точния размер. Не взимайте по-голям размер освен ако изобщо не можете да вкарате главата си в каската. С каската на главата намерете огледало. Каската не трябва да е наклонена напред или назад.
- С Full-Size каска очите ви трябва да са в средата на визьора, когато горната част на дупката е точно над веждите ви. Докато се гледате в огледалото проверете за дупки между пълнежа и главата ви. Бузите и веждите ви трябва да са в постоянен допир с каската без да има излишен натиск. Уверете се, че каската е точно по челото ви – не трябва да можете да вкарате палец между каската и челото. Нагласете и закачете каишката, без да се душите. Сега опитайте да въртите каската наляво-надясно и напред-назад с ръце.
Каската не трябва да се върти без голямо съпротивление. Всъщност кожата и скалпа ви трябва да се движат с каската.
- Установете дали има точки с по-голямо напрежение. Ако това е перфектната за вас каска напрежението трябва да бъде равномерно по главата ви. При закопчана каишка се опитайте да свалите каската. Протегнете се над върха и я хванете за задния ръб. Опитайте да я свалите от главата си. Дърпайте колкото силно можете (без да си причинявате болка). Ако каската се движи много или успеете да извадите главата си значи е твърде голяма.
- Желателно е да се качите на мотор в позиция за каране – каската не трябва да ви пречи да виждате. Освен напред трябва да имате 100% видимост наляво и надясно. Ако карате с очила се уверете, че не си пречат с каската.
- Преди да свалите каската помислете пак за точките с по-голямо напрежение. Натиснете силно върха на каската. Задръжте така и се уверете, че ви е комфортно. Не забравяйте, че това напражение може да бъде леко дразнещо в началото, но може да предизвика ужасно главоболие след един час каране. Стойте близо до огледалото докато сваляте каската си и огледайте за зачервявания на кожата. Ако откриете си сложете пак каската и проверете дали усещате по-голямо напрежение там. Когато смятате, че сте открили перфектната каска опитайте един размер по-голяма и един размер по-малка, като изпълнявате всички стъпки досега.
- Преди да купите каската я сложете отново на главата си поне за десет минути за да се уверите, че не сте пропуснали нито една точка с по-голямо напрежение. Производителите на каски имат различни идеи за формата и размера на главата. Ако не можете да намерите удобна каска пробвайте различна марка, дори различен модел от същия производител.
- Проверете дали е сертифицирана и карайте.
- Бъдете търпеливи, преминавайте през всички стъпки за откриване на правилната каска и накрая ще откриете точната.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Размерите се отличават в зависимост от марката. Нещо повече, даже един и същи производител може, от време на време да преразглежда своите собствени мерки. Сега, когато вие знаете своя примерен размер, можете спокойно да се отправите в магазина. Ние предполагаме, че вече сте си избрали типа каска, марката и примерните ценови диапазони, а също така сте запознати и с функционалните черти на каските, като системата за вентилация и т.н.

Размери каски:

EU USA Инч. См. LAZER SOUMY ICON AGV AIROH ARAI
XXS 6 1/2 – 6 5/8 20 1/2  – 20 7/8 52-53 XXS XXS
XS 6 5/8 – 6 7/8 20 7/8 – 21 5/8 53-54 XS XS XS XS XS XS
S 6 7/8 – 7 21 5/8 – 22 55-56 S S S S S S
M 7 1/8 – 7 1/4 22 3/8 – 22 3/4 57-58 M M M M M M
L 7 3/8 – 7 1/2 23,1/8 – 23 1/2 59-60 L L L L L L
XL 7 5/8 – 7 3/4 24 – 24 3/8 61-62 XL XL XL XL XL XL
XXL 7 7/8 – 8 24 3/4 – 25 1/8 63-64 XXL XXL XXL XXL XXL XXL
8 – 8/18 25 1/4 – 25 5/8 65-66 XXXL

 

Задържане върху главата
Една каска е безполезна, ако не се задържа на главата, когато я сваляте неочаквано. Добре е с малък тест да проверим дали каската, която ще купуваме, остава на главата ни. Важен тест преди покупката или дори използването на каска е “изхлузващ” тест. При добре закопчан ремък хванете задния край на основата на каската и се опитайте да я изхлузите от главата си, като я дърпате напред. Но не спирайте, само защото ви е заболяло. Ако успеете да я свалите – купете си друга каска!Мото каски - размери Мото каски - размериТова трябва да е тест по-скоро за каски половинки, или каски с отворено лице, но ние сме виждали и Full-face каски, които не издържат този тест за някои мотористи. След това размърдайте каската наляво-надясно и ако усетите, че има луфт пак я сменете с друга по-малка. На повечето каски ремъка се закопчава преминавайки през 2 D-образни халки. Въпреки, че има множество бързо закопчаващи се токи и други подобни приспособления въведени през годините, двойните D-халки се счита за най-ефективната, удобна и подходяща закопчаваща система.

Имайте предвид, че различните каски са подходящи за различни глави. Каска, която е перфектна за един човек може да не става за друг човек със същия размер, зара разликите във формата на главата.Коментарите са забранени.