Мото части – втора употреба

Нещата са се променили от „доброто старо време”. Вече всичко може да се купи по интернет – дори използвани мотоциклетни части. Дали обаче те си струват парите?
Целта ми с тази статия е да ви представя моето мнение по въпроса и резултатите от малка проверка на цените.

Мото части - втора употребаКакто при всяко МПС ефективността на мотоциклета се базира на гладкото движение на хиляди части – големи и малки. Лоши части при автомобила пречат на шофьора да се наслади на пълната употреба на колата. Счупена част при мотоциклета може да доведе до трагедия. Безопасността на четирите колела я няма когато задната гума на мотора блокира при 120 км.

Знаейки максимално много за историята на частите на мотоциклета е важно. Запазете всички касови бонове, фактури, гаранционни карти и ръководства за да можете по-късно да правите справки. Ако можете документирайте всяка износена, счупена или нефункционална част на мотора ви преди и след ремонта.

Какво общо има това с използваните части? Опита ми показва, че основната причина да се купуват стари части е цената и достъпността им. Дали обаче с нарастването на онлайн търговците това е вярно? Реших да проверя!

Колко старо е твърде старо?

Мото части - втора употребаМожете ли да намерите в интернет части за Suzuki GS 1100 E от 1980 г.? Всъщност може, защото така пише на един от сайтовете. Винаги съм бил скептично настроен относно такива надписи, затова реших да използвам възможността да проверя при онлайн търговците и да разбера дали части за този мотор наистина се намират. Не бях много изненадан от резултатите. Опитах да намеря нов колянов вал за мотора и не открих нищо при петима търговци. Един обаче се оказа, че има и продукта и цената.

Имах идея за цената на новия колянов вал, така че сега трябваше само да се свържа с потенциални доставчици на тази част. Отговорът беше малко разочароващ. Писах на 4 сайта, 2 от които поддържаха собствен склад с използвани части и 2 които се свързваха с други складове. Първите два бяха много любезни, но нямаха частта. Другите също бяха много любезни, веднага получих имейли, с които ми казваха, че скоро с мен ще се свържат другите складове. Скоро пощата ми се задръсти. За съжаление никой нямаше тази част.

В момента все още чакам някой да ми пише, че има втора ръка колянов вал за сузукито, което имах за експеримента. Междувременно добих представа колко пари би ми струвала. Цената беше два-пъти по-малка от тази на новия, но това беше с няколко условия. Например цената може да варира според състоянието и т.н. Нищо необичайно.

Моето лично мнение е, че могат да се спестят доста пари при закупуване на части втора употреба в интернет, но може и да бъде доста трудно да се намерят части за стари мотори. Ако имате да кажем 5 годишен мотор не би трябвало да имате проблем.Коментарите са забранени.