„Гражданската отговорност“ скача драстично до 957 лева

„Гражданската отговорност“ скача драстично до 957 лева

Задължителната застраховка “Гражданска отговорност” поскъпна драстично. На практика полицата за шофьори до 25-годишна възраст в зависимост от града, мощността на колата и дали възнамеряват да пътуват извън страната може да стигне до 957 лв. Това става ясно от тарифите на застрахователните компании, изпратени в Комисията за финансов надзор (КФН), пише в. “Сега”.

Част от тях вече са в сила. От 1 март е в действие тарифа на ДЗИ, според която застраховката за София на най-масовите автомобили – до 1600 см3, варира от 160 до 482 лв. Най-високата цена е за шофьорите до 25 години. Тарифите на “Дженерали” за София, Варна, Видин и Враца варират от 189.30 до 435.40 лв. в зависимост от мощността на автомобила. Изрично обаче е уточнено, че цените са за водачи над 29 години. Оскъпяването за шофьори на възраст до 26 години е 100%, а между 26 и 29 г. – 50%. От “Булстрад” също са обявили, че има 100% завишаване на тарифата за шофьори до 30 години. Цената за полицата в ЗАД “Виктория” за водачите до 25 години варира от 330 лв. до 510 лв. При “Интерамерикан” завишаването за лица под 25 години е с 30%.

”Критерият възраст се прилага навсякъде в Европа, затова е приложен и в България”, коментираха експерти от застрахователния бранш. Според тях е нормално да се вдигне стойността на застраховката, тъй като миналата година са нараснали претенциите на чужди държави към Гаранционния фонд. В края на 2012 г. те са почти двойно повече спрямо предходната година – 672 иска на обща стойност 7.1 млн. лв. Фондът изплаща обезщетенията по линия на “Гражданска отговорност”, като се захранва от задължителните вноски на застрахователните компании, глоби, санкции и др.

”Тарифите за млади шофьори от години са по-високи в сравнение с по-възрастните и това важи за повечето компании на пазара”, коментираха вчера от “Дженерали”. От “Уника” посочиха, че компанията е въвела стриктна сегментация на тарифата си още през 2010 г. “Цената на застраховката при “Уника” отчита мощността на двигателя, населеното място на регистрация на автомобила и възрастта на собственика. По този начин се прави прецизна оценка на риска и клиентите на компанията заплащат за рисковете, които се отнасят пряко за тях”, допълниха от застрахователната компания.

Оттам уточниха, че тази година “Уника България” не е повишила цените за “Гражданска отговорност” за собственици на възраст до 25 години. Според обявените данни пред КФН “Лев инс” и “Бул инс” също не обявяват поскъпване за младите водачи.На практика използването на възрастта като критерий за стойността на застрахователната полица е частично въвеждане на системата “бонус – малус”, за която застрахователите настояват отдавна. Системата се прилага на Запад и чрез нея се въвежда коригиращ коефициент, чрез който се изчислява стойността на полицата.

Той зависи от броя претърпени катастрофи, изплатени обезщетения по “Гражданска отговорност”, “Автокаско” и т.н. Т.е. дава се бонус при застраховане на изрядни шофьори и обратното. От доста време базата данни на тукашните застрахователи се попълва с информация за броя на отнетите контролни точки, вида на колата и опита на шофьора в очакване и тук да се въведе системата “бонус – малус”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*