Венецуела – страната, в която бензинът е по-евтин от водата

Венецуела – страната, в която бензинът е по-евтин от водата

Във Венецуела няма значение дали колата ти изразходва 6 или 30 литра на 100 км, защото държавата харчи милиарди долари за субсидии и никъде другаде по света горивото не е толкова евтино, колкото в тази латиноамериканска страна, пише Хелмут Ройтер от ДПА.

Шофьор на мотоциклет-такси, който може да кара по 10 часа на ден в хаотичния трафик на Каракас – град с 6-милионно население – отначало не разбира въпроса колко струва да налее около 10 литра бензин в резервоара. Накрая бръква в джобовете на панталона си и се усмихва, показвайки малка монета. Тя е 1 боливар – 23 щатски цента според официалния обменен курс. Но повечето хора обменят парите си на черния пазар, където техните боливари струват по-малко. Така литър бензин А95 е на смешната цена от 1 щатски цент.

Никъде другаде по света той не е толкова евтин. Нищо чудно, че в богатите квартали на Каракас на бензиностанциите на държавния петролен гигант „Петролеос де Венесуела“ спират предимно големи джипове и луксозни коли с по 4-литрови двигатели. Там ги няма едро изписаните цени на горивата, както е другаде по света.

„Бензинът е на смешна цена“, казва Енрике – шофьор на такси, който кара сравнително малък „Форд Фюжън“ с 3-литров двигател с шест цилиндъра.

В по-бедни райони по улиците се движат като таксита 20 и 30-годишни шевролети и тойоти „Лендкрузър“ на същите години.

Разходът на гориво на автомобилите няма никакво значение за живота във Венецуела. Водата, например, е много по-скъпа от бензина.

В магазините литър вода върви по 8 боливара (1,86 долара по официалния обменен курс). За толкова можеш да напълниш с гориво 80-литров резервоар, който можеш да заредиш три пъти за цената на пакет цигари (30 боливара или 6,98 долара).

Лявото популистко правителство на венецуелския президент Уго Чавес не иска да прави никакви експерименти с цените на бензина; евтиното гориво трябва да е от полза за народа.

Само „Петролео де Венесуела“ харчи за тази цел по около 1,5 млрд. долара годишно, сочат официалните данни. А общата сума на субсидиите според различни оценки е значително по-голяма – най-малко 7 млрд. долара годишно.

Венецуела е една от най-големите производителки на суров петрол и е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Според местните власти тя разполага с около 300 млрд. барела нефт – най-големите запаси в света.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*