Рокери на протест за опазването на музея-костница в Батак

Рокери на протест за опазването на музея-костница в Батак

Рокери на протест за опазването на музея-костница в Батак.
Костите на мъчениците са мухлясали и напукани

Рокери от мото-клуба „ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ“ и членове на гражданско сдружение „СИЛА“ се обявиха в защита на храма-костница „Св. Неделя“.

Техни представители посетили църквата „Св. Неделя“ заявиха, че е необходимо вземането на спешни мерки от страна на държавата във връзка със съхранението на Националната светиня „Света Неделя“. „За нас отношението на Пловдивската митрополия, както и безхаберието на държавните институции към опазването на едни от най-големите исторически ценности е недопустимо! Отписването на движимите културни ценности от списъка на фонда на

Историческият музей крие голяма опасност от тяхното унищожение. Както всички можете да забележите върху мощите има сериозни увреждания. Неправилното съхранение е довело до мухлясването на костите на мъчениците, както и странни пукнатини и гъбични явления!“, съобщават те.

Рокерите и гражданите от „СИЛА“ настояват за вземането на спешни мерки за съхранението на интериора на костницата. „Да се спре търгуването в двора на църквата на сувенирчета, герданчета, и др., с което се погазва историческата значимост на паметника“, искат още те.

Ако държавата не вземе мерки и не изпрати компетентни органи, които да установят нанесените щети и не започнат работа върху съхранението на „Св. Неделя“- гр. Батак и прилежащите движими културни ценности, от Гражданско сдружение „СИЛА“ и Мото клуб „ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ“ ще преминат към непрестанни протестни действия.

Сходни публикации

title="Голям купон сътвориха Калашниците на Побит камък"
Голям купон сътвориха Калашниците на Побит камък
10 банди забиват мото-рок феста Побит камък
Стотици мощни мотори преминаха през центъра на Казанлък
Мото клуб „Атрокс“ Панагюрище откри клубната си къща
КАТ и мотористите с успех от съвместната работа


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*