Рали Дакар с нов маршрут през 2013 година, Ценков минава на автомобил

Рали Дакар с нов маршрут през 2013 година, Ценков минава на автомобил

Рали Дакар през 2013 година ще се проведе по напълно нов маршрут. Това е донесло разузнаването на единствения български пилот, който е завършвал митичната надпревара – Петър Ценков.

Самият той потвърди, че повече няма да се състезава с АТВ, но обмисля да участва в следващото издание в Южна Америка като пилот на автомобил.

„В испаноезични сайтове се появи информацията, че организаторите на Дака имат идеята догодина стартът да бъде там, където беше финалът сега – в Лима. След Перу ралито трябва да влезе за първи път в историята си в Боливия, а след това да премине през Аржентина. Последната страна, през която ще премине състезанието, е Чили. Финалът трябва да бъде в Сантяго“, съобщи новината Ценков.

Пепи разкри за първи път конкретни планове за Дакар 2013. Той е разговарял със спасителя на чилийските миньори Раул Данино, чиято съпруга – Ана, е българка.
Минният инженер дебютира в състезанието с Toyota Hilux и успя да го завърши.

Ентусиазираният Данино е предложил на Ценков да участват с общ отбор догодина. Той трябвало да включва два автомобила и две АТВ-та.

Идеята е автомобилите да бъдат управлявани от българина и чилиеца. Двамата се запознали на рали Мароко миналата година и бързо си допаднали. Пилоти на АТВ-тата се предвижда да бъдат дебютиралият сега Младен Вачков и 20-годишният Стоян Козаров.

„Всичко е в много начален етап. Имаме желание да го направим, но е въпрос на много пари и сериозна организация. Аз ще бъда и тийм мениджър. Трудно се носят две дини под мишницата, но имам бензин в кръвта и не мога да гледам само отстрани състезанието, така че искам да участвам“, каза в заключение 48-годишният Ценков.

Сходни публикации

title="Марк Кома пръв при моторите на Дакар"
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Honda готова за Дакар 2014
Дакар 2013: Българите в топ 70 (видео)
Дакар 2013: Кална река едва не отнесе французи (видео)
Френски моторист загина в Чили при дебюта си в Рали Дакар


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*