Електронните теоретични кандидат-шофьорски изпити са вече факт

Електронните теоретични кандидат-шофьорски изпити са вече факт

От 18 октомври официално се въвежда новият електронен формат на кандидат-шофьорските изпити, съобщиха от министерството на транспорта. Теоретичният изпит вече ще е с по-малко въпроси, които ще имат различна тежест и повече от един възможен верен отговор.

Новият формат на изпита съдържа 45 вместо 60 въпроса. Времето за решаването му остава 40 минути. Въпросите са с до четири верни отговора, като ще имат и различна тежест – една, две или три точки. Безгрешно решените листовки ще носят 97 точки, като минималния резултат за успешното преминаване на изпита е 87 точки.

Всеки тест има индивидуален баркод, който отговаря на името на съответния кандидат-шофьор. След решаването листовките се проверяват автоматично, а не чрез шаблони, както досега. Верните отговори няма да се разпечатват предварително. Проверката става на място, като листовките ще минават през скенер, монтиран в куфар. Преносимите устройства, с които агенция „Автомобилна администрация“ разполага са 60, а проверката отнема минути.

Кандидат-шофьорите ще получават ваучер с номер, с който ще могат да проверят резултатите си в учебните школи. Ще имат възможност да видят и грешките си.

Промяната във формата на изпита и начина на проверяването на му е направена с цел да се премахнат всички субективни фактори при оценяването. Въвеждането на системата цели и да демонстрира на практика кои учебни школи са добри и подготвят качествено клиентите си и кои разчитат на купуване на изпитите.

Сходни публикации

title="Край на фишовете от мобилни камери на КАТ"
Край на фишовете от мобилни камери на КАТ
График на камерите на КАТ от 16 до 22 декември 2013г.
График на камерите на КАТ от 09 до 15 декември
График на камерите на КАТ от 02 до 08 декември
Осем коли и мотоциклет иззети при операция срещу автоджамбази


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*