След 30 години отново мотокрос в Хасково

След 30 години отново мотокрос в Хасково

В далечната 1981 г. за последен път зрителите и участниците се радват на републикански шампионат по мотокрос в Хасково. След три десетилетия „зимен сън“ южният град се изправя на крака с модерен полигон, на който тази събота и неделя ще се проведе вторият кръг от републиканската надпревара по мотокрос. Домакините от мотоклуб „Хиените“ ще се отсрамят с 12 свои състезатели на старта. Вчера кметът на Хасково Георги Иванов разказа в Пресклуб „България“ за мащабния проект по изграждането на съоръжението.

„Няма размер на инвестицията, всичко е безвъзмездно. Общината и бизнеса са си подали ръка за идеята отново да имаме мотополигон“, каза градоначалникът. Първият етап е състезателното трасе, съобразено с изискванията на FIM и UEM, за да се организират в бъдеще международни състезания. След това идва ред на изграждането на оросителна система и инфраструктура. Така след Самоков, Севлиево и Троян, Хасково се оформя като четвърти център на мотокроса.

Есенният календар е с начало 4 септември в Севлиево. В този ден всички любители на мотоциклетизма ще наблюдават на живо и по телевизията финала на Европейския шампионат по мотокрос в класовете 65, 85 и OPEN. Седмица по-късно в Самоков е източноевропейският шампионат по мотокрос в кл. 65, 85, МХ1, МХ2, МХ3 и ATV. През октомври са предвидени 2 старта – на 2-ри в Троян е източноевропейски шампионат, на 9-и в Севлиево е европейската купа на нациите по мотокрос, най-авторитетното състезание в Европа.

Страната ни ще разчита на един от най-добрите отбори – Петър Петров /МХ2/, Николай Куманов /МХ1/ и Николай Йовчев /МХ3/.  Най-силните емоции феновете ще преживеят на 17 декември и това ще е вид Коледен подарък от организаторите. Тогава за първи път у нас ще гледаме финал на световния шампионат по мотокрос фристайл в новата зала „Арена Армеец“. Трасето за най-атрактивната дисциплина „ще погълне“ 1200 кубика пръст и цялото изпълнение ще бъде под ръководството на чуждестранни специалисти, информира председателят на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов.

Председателят на организационния комитет „Гран При България“ Румен Петков очаква до няколко дни спортното министерство да определи фирмата-изпълнител. Билети за състезанието могат да се купят онлайн чрез eventim.bg или чрез сайта на федерацията.

Сходни публикации

title="Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък"
Поморие посреща Европа с мотокрос върху пясък
Мотокрос: Айтос определи шампионите на България
Троян ще бъде домакин на източноевропейския шампионат по мотокрос
Отборна купа за България на шампионата по мотокрос в Хасково
Хасково приема предпоследния кръг на източноевропейския шампионат по мотокрос


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*