Охлаждане в голямата жега

Охлаждане в голямата жега

Карането при температури над 32 градуса може да бъде опасно за вашето здраве. Ако не държите телесната си температура под контрол даже и кратко едночасово каране може да доведе до изтощение от жега или дори слънчев удар.

Много мотористи знаят, че ако се охлади врата много намалявате тези рискове заради големите кръвоносни съдове, които снабдяват мозъка с кръв. Има две много популярни приспособления, които са прости и ефективни в това.

Едното се нарича „Охлаждаща яка“ и е изработено от попиваща материя. Нишките се разрастват около 50 пъти, когато се намокрят. Затова, когато са сухи тези яки се съхраняват лесно и заемат много малко място. Но да се намокрят не е толкова лесно, колкото звучи: трябва да вземете суха яка и да го потопите във вода за около час за да абсорбира колкото може повече вода. Често обаче вие нямате 1 час.

Причината тази яка да ви охлажда е, че и отнема повече време да изсъхне, отколкото да се намокри. Водата се изпарява от нея за няколко часа. Всяко изпарение охлажда, но твърде малко от гледна точка на носещия. Това означава, че около час след като сте сложили една от тези яки около врата си, дори ако преди това е била във фризер, тя ще бъде почти толкова топла, колкото въздуха около нея.

Установих, че много по-добре от тези яки действа оригиналния им дизайн. В оригинал те са изработени от хавлиен плат, зашит така, че да побере малка торбичка с цип пълна с лед. Тези яки наистина охлаждат врата ви докато леда се топи. И от тях „църцори” студена вода. Благодарение на това, вашата блуза се просмуква с вода, която после се изпарява от голяма площ. С други думи – помага да се охладите.

На всяко спиране може да пълните яката с лед.

Първите яки, които описах, не могат да се охлаждат бързо, когато се загреят и затова много хора имат по две – една, от които постоянно стои в контейнер с лед.

Друг начин да се справяте с жегите е, ако ползвате боне (известно също като чорап за глава и пр.) да го напоите с вода преди да го сложите. Това помага много, но само за около половин час.

Освен това можете просто да намокрите блузата си. По този начин водата се изпарява от голяма площ и ви охлажда добре.

Докато сме още по темата бих искал да ви напомня, че фланелката ви не е единствената голяма площ, от която се изпарява вода – цялата ви кожа го прави. Затова ТРЯБВА ДА ПИЕТЕ МНОГО ТЕЧНОСТИ!!!

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*