Какво трябва да знаем за мото очилата

Какво трябва да знаем за мото очилата

Всеки, който кара мотоциклет знае колко важни са моторджийските слънчеви очила. Очите ни се нуждаят от защита от заслепяването и слънчевите лъчи и най-важното, нужни са ни слънчеви очила, които да ни позволят да виждаме къде точно караме и кой е около нас.

Има няколко съществени характеристики, които правят моторджийските очила подходящи за каране. Разбира се, до голяма степен всичко е индивидуално, но има няколко важни фактора, на които трябва да обърнете внимание. На първо място е здравината на стъклата. Особено при отворените каски, рискът хвърчащо камъче, насекомо или друго да ни удари право в лицето е много по-голям. Очите са най-важният орган на един моторист и трябва да се убедим, че те са защитени. Именно поради тази причина, очилата, които носим би следвало да се чупят трудно.

Повечето стъкла на мото очила са изработени от поликарбонат, което ги прави по-здрави от обикновените стъкла. Нужна ни е и възможно най-добрата защита от ултравиолетовите лъчи и слънчевата светлина. Мото очила с UV 400 филтър са идеални за защита на очите. Освен от слънцето, изключително важно е да сме защитени и от вятъра. Очилата ни трябва да бъдат възможно най-плътни, за да не може нищо да попадне под тях заради въздушната струя, която понякога може да бъде доста силна.

Когато решим да закупуваме слънчеви мото очила, ще забележим, че те са по-малки от обикновените. Това е така, защото е важно да прилепнат добре около носа и очите ни. Именно поради тази причина, мото очилата трябва да са леки. Най-добрите модели са изработени от найлон или полиестер. Не се подлъгвайте по метални мото очила – те не са чак толкова здрави при съвременната обработка на пластмасата, а и са неудобни при носене с каска.

Най-добре рамката на мото очилата да бъде вентилирана. Това е важно, защото те са плътно до лицето и се запотяват, а дупките в рамките позволяват въздуха да циркулира и предотвратява запотяването на стъклата. Макар през лятото повечето  мотористи да носят затъмнени визьори, понякога горещината е много голяма и когато вдигнете визьора, очите ви остават незащитени.

Може да ни се струват маловажни, но очилата са важна мото екипировка и прекрасен аксесоар. Обърнете внимание на факторите, за които говорихме в тази статия, но най-важното е вие да се чувствате удобно, защитени и сигурни.

Намерете моторджийски очила>>

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти

  1. Wizard Wizard каза:

    Прав си, обаче това не решава въпроса – като свалиш какската пак ти трябват очила 🙂

  2. ivchotr каза:

    Аз съм си решил въпроса с вградени в каската тъмни очила. Имат едно много важно предимство, което също не е за подценяване – при влизане в тунел, с едно движение на ръката ги вдигам, а при излизане – спускам. Това с обикновени очила в движение е немислимо, особено ако каската е фулфейс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*