Трети кръг от първенството на България и Румъния по спийдуей

Трети кръг от първенството на България и Румъния по спийдуей

Третият поред кръг от съвместното българо-румънско първенство по спийдуей  ще бъде на 14 май , 2011 г. на пистата в град Търговище. Това е малка промяна в графика на състезанието, което трябваше да се проведе в Браила, Румъния. Надяваме се, че нашите състезатели и този път ще защитят достойно завоюваните челни места в класацията.

Това е Балканският „Уембли” – възкликва на мотостадиона в Търговище вицепрезидентът на ФИМ Карл Густав Римблон (Швеция), когато през 1978 г. прави своето официално посещение на най-доброто от българските мотоциклетни трасета. Година преди това президентът на комисията по спийдуей на световната федерация – Владислав Пиетшак (Полша) подписва лиценза на пистата и трасето в Търговище официално бива вписано като място за най-големи световни сътезания.

От първия голям старт (четвъртфинала за европейското първенство за младежи през 1978 г., когато победител е Николай Манев!), до големия официален старт през 1990 г. (четъртфинал на световното първенство за младежи, в който Георги Петранов се класира 7-ми), Балканския Уембли е бил домакин общо на 9 престижни дъртракови състезания.
Четири пъти с осминафиналите от Търговище е започвала борбата за короната на мъжете (1982, 1985, 1986 и 1987 г.), веднъж на това трасе се играе полуфинал (1980 г.), а през 1982 г. тук е арената на полуфинала за световното първенство за двойки. През 1988 г. мотостадионът е домакин и на четвъртфинала на европейското младежко първенство.

Най-големите успехи на българският спийдуей от златните години на този спорт са свързани с имената на Ангел Евтимов, Николай Манев,Георги Митев, когато през 1986 г. това трио се класира за четвъртфинала на световното първенство, а Н.Манев пробива дори до участие в Континенталния финал. Година преди това Ангел Евтимов е победител на осминафинала в Търговище, а през следващата той се класира на 8-мо място в българския кръг от първенството. Последният от нашите мотоциклетисти, участвал в световно първенство е Георги Петранов, който след четвъртфиналната пресявка в Търговище се класира на 7-мо място в младежкото първенство.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*