Мотоциклетите – едно от най-опасните забавления според BBC

Мотоциклетите – едно от най-опасните забавления според BBC

Анкета в сайта на BBC показва, че карането на мотоциклети е два пъти по-опасно от делтапланеризма и три пъти по-опасно от гмуркането.

Рискът при каране на мотор също е преувеличен като в статистиката е използвана стара информация за инциденти. „Големият рисков тест” кара хората да дадт оценка на екстремните занимания от 0 до 20 като след това им казва, че верните отговори са 16 за каране на мотоциклет, 8 за делтапланеризъм, 6 за скално катерене и 5 за гмуркане.

За скалното катерене, гмуркането и парапланеризма, анкетата пита „Колко души биха загинали, ако един милион хора го направят едновременно?” Участниците в проучването дават своя отговор, които се смята като рейтинг.

За моторите обаче се пита колко души биха загинали, ако един милион мотористи карат заедно в продължение на 160км.

Професор Дейвид Шпигелхалтер от университета Кеймбридж, който е създател на анкетата казва, че „16 наистина е цифра по данни от 2006 година, а правилният отговор трябва да бъде 14.”

Ако сметките бяха точни, то резултатите щяха да казват, че карането на мотоциклет е четири пъти по-безопасно от делтапланеризма, три пъти по-сигурно спрямо скалното катерене и гмуркането.

Ще си позволим да дадем коментар на анкетата и извадената от нея статистика. От личен опит знаем, че няколко години практикуване на скално катерене и делтапланеризъм носят повече травми, отколкото карането на мотоциклет.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Бъди мото мачо, но хитро
Марк Кома пръв при моторите на Дакар
Мотори борци, самбисти и джудисти


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*