Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата – 2011-2020г

Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата – 2011-2020г

На 11 май във всички страни по света ще бъде отбелязано началото на „Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата – 2011-2020 г.“

С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените Нации, периода 2011-2020г. е обявен за „Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата“. На 11 май 2011г. във всички стани по света ще бъде отбелязано началото десетилетието. Всичко това е предизвикано от всеобщата криза в безопасността на движението. Делът на пътнотранспортните произшествия като причина за смъртността на населението на земята непрекъснато нараства,

Повечето от хората, които са пострадали при пътнотранспортни произшествия, които са били наранени или са имали пострадал или загинал член на семейството, приятел или колега, знаят защо трябва да се действа.

Тези трагични убийства неизбежно причиняват мъка, страдание и нищета по целия свят:
– Нанасят сериозни загуби на обществото и икономиките на държавите;

– Над 1.3 милиона души загиват по пътищата на света всяка година;

– Други  50 милиона души получават наранявания, много от които остават инвалиди за цял живот;

– Травмите от пътно-транспортните произшествия са причина номер едно за смъртността на младите хора по целия свят;

– До 2015година нараняванията от пътнотранспортните произшествия ще бъдат причина№1 за влошаване на здравословното състояние на децата над 5 годишна възраст в развиващите страни;

– Травмите от пътнотранспортните произшествия са се превърнали в огромна тежест за болниците и здравната система като цяло;

– Икономическите загуби в резултат на ПТП по пътищата на света надвишават стотици милиарди долари годишно;

– Прогнозата е, че ако не се вземат съответни мерки,  убитите по пътищата на света през 2020година ще надминат 1.9 милиона души;

– Всяка седмица по пътищата на нашата страна загубват живота си над 15 човека и над 150 получават тежки наранявания. Загиват деца, младежи, възрастни хора, мъже, жени. Семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота им. Загиват и биват осакатявани без време предимно хора с жизнени възможности. Хората, семействата и обществото като цяло понасят огромни загуби.

Подкрепяйки безрезервно постановките на Десетилетието ние следва да предприемем конкретни краткосрочни и дългосрочни мерки в духа на нашата стратегия за изпълнение на основните цели през десетилетието, да бъдат намалени жертвите от пътнотранспортните произшествия с 50% при база 2010г. Това значи че към 2020г. броя на загиналите не трябва да надвишава 388.

Постигането на тази цел изисква цялостно преразглеждане на политиката в тази насока, създаване на коалиция на партньори от държавните институции, общинските структури, неправителствените организации, частния сектор и гражданското общество за действия по спасяване на живота и здравето на хората участващи в пътното движение. Безопасността на движението следва да се имплантира във всички дейности имащи отношение към пътно транспортната система- транспорт, здравеопазване, образование, контролна дейност,безопасни пътища, научни изследвания, изучаване и ускорено внедряване на положителните чуждестранни практики. Следва да повишим ролята на институциите и организациите в опазването на собствените си служители и работници, на семействата в опазването на своите членове.

Повечето от инцидентите по пътищата са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия по пътищата.

Трябва да формираме силна обществена непримиримост спрямо нарушенията на правилата за движение по пътищата които заплашват нашето здраве, живот и бъдеще! Няма друга област от живота където така безмилостно да се избиват по между си близки и познати, да се избиват невинни хора пред очите на всички.

Ние още по съсредоточено следва да се вгледаме в нашето поведение като водачи, пешеходци и пътници, като родители, като организатори, проектанти и  администратори  защото безопасността на движението е споделена отговорност. Безопасността на движението трябва да навлезе в нашето ежедневие, в семействата, да се превърне в неразделна част от проектите свързани с транспортната система.

Ние всички обединени, следва да положим усилия за формиране на повишена отговорност и защитно поведение на участниците в движението, за нова култура на безопасност, за безопасна пътна инфраструктура, за безопасни автомобили, за обществена непримиримост спрямо нарушенията и пропуските в системата за безопасно движение, за предпазване на хората от загуба на живот и здраве.

„Призовавам държавите-членки, международните агенции, организациите на гражданското общество, бизнеса и лидерите на общността да гарантират, че през това десетилетие ще се постигнат за реални подобрения. Като стъпка в тази посока правителствата трябва да направят публично достояние своите национални планове за десетилетието, когато то ще стартира официално във всички страни на света – 11-ти Май 2011 год.“, заяви г-н Бан Ки-муун, генерален секретар на ООН. „Призовавам всички към активна гражданска позиция и като родители и според своя професионален опит и позиция в обществото, да работим непримиримо за опазване на най-ценното-човешкия живот и здраве. Нека през годините на Десетилетието докажем на себе си и на нашето общество че ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА СПАСИМ ЖИВОТА НА МИЛИОНИ ХОРА“ – допълни той.

Сходни публикации

title="Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!"
Карай най-новите мотори YAMAHA на писта!
„Мото Ангели“ помагат на децата във Варна (видео)
Първи мото салон в София
2015 Yamaha MT-09 Tracer
Мотори борци, самбисти и джудисти


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*