Как да сменим накладките на мотоциклета?

Как да сменим накладките на мотоциклета?

Готови ли сте вече за откриването на сезона?

Всички знаем колко важно е да подготвим машината си, преди да сме излезли на пътя. Цяла зима мотоциклетът е хващал паяжини в гаража и вече е време да ги почистим. Тази седмица ще се научим как да заменим старите накладки с нови.

Спирачките днес, дори и новите радиално монтирани, се нуждаят от поддръжка и периодична проверка на накладките както и подмяната им. Смяната на накладки е лесна работа. Ако подберем накладки с висок клас ще получим добри резултати.

Стъпка 1. Нека започнем с укрепването на мотоциклета на централната стойка. Оставяме вилката да бъде свободна за движение, тъй като ще бъдем в състояние да завъртаме предното колело и ще имаме по-лесен достъп.

Стъпка 2. По-простичкия начин за заменяне на накладките може да се направи като апаратите са приковани към единия колец на вилката, но по-добре е да ги премахнем, така че да можем по-лесно да видим компонентите. Премахваме болтовете и ги оставяме настрана. На тези апарати Brembo, завъртаме като запазваме щифтовете, така че да видим халката за задържане на клиповете.

Как да сменим накладките на мотоциклета? 1 Как да сменим накладките на мотоциклета? 2

Стъпка 3. Внимателно премахваме клиповете с върха на тънки клещи.

Стъпка 4. На тези апарати Brembo, задържащите оси държат праховия щит на място, а сега вече е свободен при плъзгане на изводите. Други видове апарати може да са по-претенциозни и да има нужда от отстраняване на два винта, за да бъде освободен праховия щит.

Как да сменим накладките на мотоциклета? 3 Как да сменим накладките на мотоциклета? 4

Стъпка 5. След като сме премахнали щифтовете, разклащаме апаратите и накладките ще паднат. Проверяваме дали по тях няма някакви пукнатини както и състоянието на феродото.

Стъпка 6. Отпред на накладката има показателни канали и ако тези канали са към края си, накладките са заминали и трябва да бъдат заменени. Преди да правим каквото и да било трябва да напръскаме с подходящ спрей за почистване, за да премахнем  мръсотията и остатъците от подложката на спирачните апарати.

Как да сменим накладките на мотоциклета? 5 Как да сменим накладките на мотоциклета? 6

Стъпка 7. След това поставяме старите накладки и между тях поставяме парче дърво или по-голяма отверка и натискаме буталата обратно в отворите.  След като направим това, проверяваме казанчето за спирачната течност, за да се уверим, че не е препълнено.

Стъпка 8. Подготвяме новите накладки и проверяваме инструкциите, за да проверим дали можем да използваме оригиналните подложки.Поставяме подложката и внимаваме да не намаслим лицевата страна. Поставяме отново, премахнатите по-рано щифт и клипове, които могат да се използват повторно, стига да не са повредени. Почистваме всичката останала слуз и поставяме апарата обратно към колеца. Препоръчително за тази вид дейност е да използваме тресчотка.

Проверяваме нивото на спирачната течност и сме готови.

Как да сменим накладките на мотоциклета? 7 Как да сменим накладките на мотоциклета? 8


  1. Kak Da каза:

    Мерси, тъкмо това търсех 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*