Теория на комфорта

Теория на комфорта

Случвало ли ти се е, когато слизаш от мотора, да се чувстваш така, че все едно той теб те е яздил, а не ти него? Всичко те боли, ръцете ти са отекли, гърба ти е схванат все едно си носил торби с цимент и залиташ като след 3 бири. А сега, когато и лятото си отминава, всички тези неприятни усещания се допълват и от студения вятър. А все още ни се кара много… и то много.

 

Как да направим карането на мотора по-комфортно?

За да си отговорим на този въпрос, нека се върнем в началото. Защо, когато слизаме от мотора всичко ни боли? Това е, защото когато се движим, нашите мускули се движат и тo динамично – напрягат се и се отпускат. Това способства за ефективността на кръвообращението и мускулите се снабдяват с кислород. Докато при карането на мотора е точно обратното, по време на ездата голяма част от времето ние седим практически в една поза без да мърдаме – мишниците ни са в статично положение и в същото това време напрегнати, защото няма динамика, стягане – отпускане, притока на кръв е слаб. Работата е там, че мускулите ни не могат да мислят. Когато ние седим на мотора, мозъкът ни изпраща постоянно сигнал – „напрягай се” и никакви сигнали за отпускане. Затова мускулите ни се стягат все повече и повече, така идва и сковаността, а мускулите се схващат доста болезнено.

Какво да правим?

Преди път е добре да се разтегнеш. Имено така постъпват и професионалистите, скачайки смешно и махайки ръце преди тренировка. По този начин те увеличават кръвопотока в мускулите си и ги подхранват със запаси. Така, че не се стеснявай енергично да въртиш лакти и да приклекнеш няколко пъти, преди да потеглиш на по-дълъг път – след това няма да се налага да убиваш „мравките“ бягащи по цялото ти тяло. Докато караме не можем да се замислим какво става с тялото ни в този момент, заради концентрацията върху пътя и движението около нас. Но винаги можем да намерим няколко секунди, за да се позанимаваме и с тялото си. На светофар например, ще се намери време за едно разтягане на ръцете.

Физзарядка

Ето няколко по-простички упражнения за разтягане:

Болки и напрежение в кръста
• Вдишай и бавно постави главата си върху коленете. Остави ръцете си отпуснати върху глезените. Задръж 5 секунди.
• Вдишай, бавно се вдигни, като върнеш главата си в нормална изправена позиция.
• Издишай и протегни ръцете си нагоре.

Напрежение в гърба и раменете
• Повдигни ръцете си на височината на раменете като държиш лактите си надолу и раменете изпънати назад.
• Задръж 15 секунди

Напрежение в китките и скованост
• Изправи гръдния си кош. Събери дланите си и ги сложи до гърдите /като в молитва/.
• Бавно притискай дланите си като повдигнеш малко лактите. Задръжте за 5 секунди.
• Завърти ръцете си, така че пръстите ти да сочат земята. Задръж 5 секунди и отпусни.

Напрежение във врата и раменете
• Вдишай. Бавно обърни главата си надясно. Почувствай опънатите мускули във врата. Задръж 5 секунди.
• Издишай и върни главата си в изходна позиция.
• Повтори същото отляво.

Да напомним: мотоциклета не е детска играчка. Затова ако си изморен или много измръзнал – спри за малко и си почини. По-добре е да изгубиш малко време, за да се сгрееш и отпочинеш, отколкото, бързайки да загубиш няколко седмици след аварийна рехабилитация в болницата.

 

автор: Джеймс  Дейвис,
инструктор в Американска фондация за безопасност на мотоциклетитеКоментарите са забранени.