Г-н Матяж Кобал разказва за „КД Живот“ АД

Г-н Матяж Кобал разказва за „КД Живот“ АД

КД "Живот" АД 02Разкажете ни с няколко думи за себе си. Какво ви накара да дойдете в България?

Със застрахователен бизнес се занимавам от 2003 г., когато станах част от екипа финансови консултанти в застрахователна къща “Slovenica” АД – Славения, от която се появи сегашната компания   “КД Живот”.
От началото на 2005 г. “КД Живот”АД постави ясни цели за развитие на бизнеса, както в Словения, така и в чужбина. Това ме наведе на мисълта, че със своя натрупан опит бих могъл да съм полезен за развитието на бизнеса и  в чужбина.

За първи път посетих България миналото лято и впечатлението ми за страната и за хората беше много позитивно. Именно затова не се поколебах да приема предизвикателството да продължа кариерата си тук, когато през януари нашата компания “КД Финансова точка” АД – София реши да започне дейността си на българския застрахователен пазар. Твърдо заставам зад решението си, тъй като българският застрахователен пазар се развива възходящо. Доказателство за моите думи е фактът, че с нашия продукт “Фондполица”  спечелихме 1-во  място на българския пазар в категория “Животозастраховател ни продукти”. Това ни дава увереността, че с дейността си ще се погрижим за социалната безопасност за много семейства.

Информацията за Вашата компания е достъпна за бъдещите клиенти на Вашия уебсайт. Никой и нищо обаче не може да разкаже повече за „КД Живот” АД от човек, който ежедневно е ангажиран с дейността на компанията. Как се роди „КД Живот” АД и какви са идеите, зад които заставате като застрахователно дружество?

“КД Живот”АД е част от словенската финансова група “КД Груп”, която вече 16 години управлява инвестиционни фондове. Компанията е една от водещите в предлагането на финансови услуги в централна и източна Европа и контролира актив на стойност над 1,2 млрд. евро. Застрахователна компания “КД Живот” АД под името ”Slovenica Живот”АД започва дейността си на 3 януари 2005 г. като първата словенска застрахователна компания, специализирана в областта на животозастраховането. Създадена е след отделянето й от застрахователна къща “Slovenica” АД. “КД Живот”АД  се появява като част от експанзията на “КД Груп” на пазара в Румъния и Словакия преди две години, а на българския пазар преди една година.
Идеята на “КД Живот”АД е да предлага и гарантира на клиентите си удовлетворение, сигурност и като резултат – по-висок стандарт на живот; да се превърне в успешна застрахователна и водеща компания в разработката на нови продукти; да представлява сигурна и доходна инвестиция за своите клиенти. И не на последно място да осигури социална безопасност на своите клиенти и техните семейства.

В България застраховането все още не е особено популярно – сякаш все още не разбираме нуждата от застраховане (извън задължителните застраховки като Каско и Гражданска отговорност, разбира се, и някои имуществени застраховки). Защо избрахте България за бизнес експанзията си?

Избрахме България, защото тук пазарът в областта на животозастраховането още е слабо развит. От друга страна, ние сме разработили най-добрия продукт в тази област и за него тази година спечелихме първо място тук, в България.

Кое е по-различното в дейността на компанията Ви и нейното реализиране, което може да привлече българите към „КД Живот” АД?

Ние предлагаме висок професионализъм, безопасно бъдеще за клиентите и гъвкавост на продуктите и услугите ни.

Какви застрахователни услуги предлагате и с какво те са по-различни от всички други на застрахователния пазар?

Застрахователната компания КД Живот предлага следните услуги:
– „Фондполица”;
– Допълнителен пакет „Злополука”;
– Допълнителен пакет „Критически заболявания”.
От останалите продукти, предлагани на българския застрахователен пазар, нашите се отличават с висока гъвкавост.

КД "Живот" АД 03

Какво всъщност представлява Фондполицата и как функционира?

”Фондполица” представлява животозастраховка, свързана с инвестиционни фондове. Застрахователната сума покрива застрахования в случай на смърт, вследствие на злополука или вследствие на естествена смърт и се изплаща на бенефициента, посочен в застрахователния договор. Застрахованият има пълен контрол върху инвестициите, като може сам да избира кога, в кой от трите фонда и каква сума да се инвестира. „Фондполица” е и изключително гъвкаво спестовно решение, което позволява на клиента да тегли суми в определени размери след втората година от сключване на полицата.

В България инвестирането в акции и ценни книжа все още не е особено популярно, а и до известна степен българите гледат с недоверие на тази практика. На какви финансисти разчитате при инвестирането в различните фондове? Как и кой избира в кои и в какви компании да се инвестират средствата на клиентите?

Най-добрите ни специалисти управляват нашите фондове вече 16 години, а компаниите, в които се инвестират средства, избира групата на управителите. В дейността си разчитаме предимно на собственото си знание и професионален опит.

Преди години много българи се опариха от т.нар. „пирамиди”, които предлагаха почти невероятна възвращаемост на вложенията. При високата възвращаемост, която обещавате, логично е да възникнат някои въпроси. Как гарантирате сигурността на средствата на клиентите си?

КД "Живот" АД 01

Средствата, вложени в инвестиционни фондове, са разпределени и по този начин представляват една от най-безопасните инвестиции. Според различни стратегии за инвестиране, всеки може да избира вложения с по-малък или с по-голям риск. Няма 100% гаранция за печалба, но възможността фондовете да фалират е минимална. Годишната доходност на най-стария инвестиционен фонд, който е създаден през двайсетте години на миналия век, до днес е приблизително 13 %.

Повечето застрахователни компании разглеждат хората, които застраховат, като статистики – пол, възраст, занимание, начин на живот… Какво е отношението на „КД Живот” АД към нейните клиенти?

“КД Живот” АД се отнася към своите клиенти индивидуално в зависимост от техните нужди. Това означава, че им осигуряваме безопасност и покритие, от които се нуждаят. С клиентите си постоянно поддържаме връзка и ги уведомяваме за нови неща.

Статистическите данни са неумолими – мотоциклетизмът е рисков начин на живот. Да не говорим, че черната хроника е пълна със случаи на тежки катастрофи с участието на мотоциклетисти. Какво Ви накара да създадете пакета „Moto.bg”, след като за повечето застрахователни дружества е нерентабилно да застраховат мотористите?

С пакета „Moto.bg” искаме да обърнем внимание на опасности, с които мотоциклетисти се сблъскват ежедневно. Ние осъзнаваме трагичността в резултат на загуба на човек. Нашата мисия е да се погрижим за социалната безопасност  на всеки и на неговото семейство. След като Фондполица за мотоциклетисти – „Фондполица – Moto Bg” не съдържа повишен риск, ние сме убедени, че това е нашето предимство.

Досега постоянно споменавахме думите „застраховка” и „мотоциклетист”, не пропуснахме и пакета „Moto.bg”. Какво всъщност представлява тази застраховка и какво я прави по-различна и по-привлекателна за хората, които прекарват живота си върху мотора?

“Фондполица” е животозастраховка, свързана с инвестиционен фонд и предоставя социалната безопасност на клиента и на неговите близки. Застрахователната сума в случай на смърт се изплаща на бенефициента, посочен в застрахователния договор. Допълнителен пакет „Злополука” предоставя изгодни и качествени покрития в случай на злополука. При доживяване на договора „Фондполица”, застрахователната компания ще изплати стойността на инвестиционните единици.

И не на последно място – един донякъде личен въпрос, който със сигурност вълнува потребителите на moto.bg. Познавате ли тръпката от карането на мотор?

Да, познавам тръпката от карането на мотор, но познавам и тъмната страна на пътя – миналата година при злополука с мотоциклет почина мой приятел. Неговото семейство ми беше много благодарно, че той е имал сключена  застраховка “Фондполица”. Бих искал като професионалист да кажа нещо на всички, които ежедневно се качват на моторите си и се отправят в някаква посока, въпреки рисковете. Погрижете се за спокойно бъдеще сега.

Уважаеми приятели, „КД Живот“ обявява специална промоция, която дава възможност на първите 100 човека, направили си застраховка „Живот“ да получат обратно по 100 лева от годишната премия по полицата. Побързайте! Офертата важи до началото на мото сезона. Повече информация можете да получите на телефон 0886444580 или на мейл mvasileva©gbg.bg

Матяж Кобал
“КД Финансова точка” АД
СофияВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*